Od Nového roku platí vyšší DPH na točené pivo, některé hospody kvůli tomu zůstávají zavřené

16. leden 2024 19:25

Pokud máte rádi točené pivo, jistě jste zaznamenali, že se na něj od Nového roku platí vyšší daň z přidané hodnoty, tedy DPH. Někde už kvůli tomu pivo zdražili.

Z původních 10 procent se pivo přesunulo do 21procentní sazby. Hospody a restaurace to prozatím vnímají různě. Některé už zdražily, jiné zatím vyčkávají. Například v Klubu mladých pivovarů (KMP) v Plzni ceny navýšili. Zdejší hosté ale několikakorunový rozdíl v cenách víceméně neřeší a podnik navštěvují dále. Dle provozovatele Petra Strnada zatím nelze určit, zda kvůli DPH v porovnání s uplynulými měsíci poklesl počet vytočených piv, jelikož v lednu každý rok KMP zaznamenává propad. „Nejlevnější 10stupňové pivo stálo před změnou kolem 37 korun, nyní ho prodáváme za zhruba 40 korun. U našeho nejprodávanějšího ležáku jsme šli z 55 korun na 58 korun,“ říká Petr Strnad.

Leden je v pohostinství slabý měsíc i dle slov Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků. Na některé hospody navýšení DPH u piva ale prý dopadá víc. „Dostává se ke mně mnoho zpráv hlavně z vesnic, že zde mají prázdné prostory hospod, které nechce nikdo provozovat, protože se to nevyplatí.“ Podniky, v nichž působí sám Luboš Kastner, zatím pivo nezdražují a pokusí se to tak udržet co nejdéle.

Jiný přístup prezentuje plzeňský pivovar Raven. Spolumajiteli Ladislavu Vrtišovi přijde 21procentní DPH na točené pivo naprosto v pořádku. Zákazníci Ravenu prý zdražení chápou a odebírají nadále stejné množství piva.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio