Od začátku peču podle jediného receptu, říká specialistka na perníčky ze Zruče u Plzně

5. březen 2024 19:50

Za necelý měsíc budeme slavit Velikonoce. Už přes šestnáct let jsou důležitou částí roku pro Lucii Fabišíkovou ze Zruče u Plzně. Lidé ze širokého okolí si u ní totiž objednávají velikonoční perníčky.

Lucie Fabišíková

Zdobení zajíčci, srdíčka, modrotiskové domečky, ale i ruměnky. To je jen několik druhů perníčků, které vyrábí ve Zruči u Plzně Lucie Fabišíková. Ve svém království nyní připravuje zásoby na blížící se Velikonoce. A objednávek má opravdu hodně. „První perník jsem pekla už před sedmnácti lety na Vánoce, byla to chaloupka,“ říká paní Lucie. Postupně se přidávaly perníčky na Velikonoce, pro blízké k narozeninám a s koníčku se nakonec stal obrovský kůň. „Absolvovala jsem šestiletou praxi v cukrárně, abych mohla dostat živnostenský list, a teď už se pečením můžu živit, čímž jsem si splnila sen.“

S distribucí dobrot široké veřejnosti začala paní Lucie díky adventním trhům, které se konaly na místní základní škole. Odsud přišla nabídka, jestli by na ně nechtěla přijít prodávat. „Nejdřív jsem se styděla, myslela jsem, že moje výtvory nikdo nebude chtít. Ale ve skutečnosti byli všichni nadšení. Pak jsem od manžela dostala vlastní stánek a začala objíždět různé trhy pravidelně.“

Z perníku srdíčko i půlmetrová kraslice

První perníkový recept našla paní Lucie v časopise a peče podle něho dodnes, byť si ho časem trochu upravila. Z perníku dokáže vyrobit prakticky cokoliv – třeba i téměř půlmetrovou velikonoční kraslici. Nejoblíbenější mezi zákazníky každopádně zůstávají srdíčka. A právě perníková srdíčka s povidly získala loni ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje.

A o jaký praktický tip ohledně perníčků se s námi paní Lucie podělila? „Po upečení je potřeba nechat perníčky vydýchat. Pokud je upečete a hned ten samý den je budete zdobit, poleva se vám oprýská. Doporučuji tedy nechat perníčky alespoň jeden den odpočinout.“

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.