Odlov ryb pomocí agregátu se bude zkoušet na Velkém boleveckém rybníku

Odborníci začnou zjišťovat, zda je možné použít k odlovu nadměrného množství nežádoucích ryb v největším plzeňském rybníku elektrický agregát. V Plzni se uskutečňuje projekt, který by měl během tří let zvýšit čistotu vody v oblíbené rekreační oblasti - Velkém boleveckém rybníku. K tomu je nutné mimo jiné snížit současnou rybí osádku. Odborníci hledají způsoby, jak ryby vylovit za plného stavu vody.

Velký rybník je největší z osmi rybníků bolevecké soustavy. Slouží pro rekreaci i jako rybářský revír. Voda je v něm sice po chemické stránce čistá, ale obsahuje značné množství planktonu a průhlednost se pohybuje kolem metru. Odborníci chtějí změnou koloběhu živin dosáhnout toho, aby ve vodě nerostl takzvaný vodní květ a s ním obávané řasy sinice.

Ryba

Voda by měla být průzračnější. Součástí projektu je vysazování ponořených vodních rostlin, které nedovolí, aby narostl vodní květ. Budou se vysazovat dravé ryby, které na rozdíl od býložravých rostliny nezkonzumují. Naopak se v rybníce dále nebudou chovat kapři a podobné ryby, které při hledání potravy rozrývají dno a kalí tak vodu.

Jak uvedl hydrobiolog Jindřich Duras z plzeňské pobočky Povodí Vltavy, existuje několik způsobů, jak ryby lovit a tak se hledá ten nejvhodnější. Odlov s pomocí elektrického agregátu budou zkoušet vědci z Hydrobiologického ústavu Akademie Věd z Českých Budějovic. Budou na místech, kde nejsou lidé. Tento způsob je účinný jen v úzkém okruhu, pro lidi tedy nebude nebezpečný.

ryby
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio