ODS v Karlovarském kraji vyhrála ve dvou ze tří okresů

5. červen 2006

V Karlovarském kraji vyhrála sněmovní volby ODS s 35,87 procenta hlasů před ČSSD se 32,73 procenta. Na třetím místě v tomto regionu skončili komunisté, pro které se rozhodlo 14,82 procenta voličů. Čtvrtou příčku obsadila Strana zelených, která získala 6,71 procenta hlasů. ODS ve sněmovních volbách v Karlovarském kraji zvítězila ve dvou ze tří okresů, na Chebsku a Karlovarsku. Na Sokolovsku dali voliči nejvíce hlasů ČSSD. Na Sokolovsku byla také nejnižší volební účast ze tří okresů kraje, a to 53,10 procenta.

V Karlovarském kraji měla ODS nevětší podporu v Horní Blatné na Karlovarsku, kde získala 62,01 procenta. ČSSD je zase silná v Křižovatce na Chebsku, kde letos získala 52,51 procenta. KSČM má velkou podporu v Přebuzi na Sokolovsku, kde získala 42,85 procenta hlasů. Zelení byli úspěšní v Tuřanech na Chebsku, kde získali 11,53 procenta hlasů.

Logo

Z pěti kandidátů, kteří v Karlovarském kraji získali důvěru voličů a postoupili do Poslanecké sněmovny, jsou dva noví. Jde o Jaroslava Fialu a Pavla Vanouška zvolené za ČSSD. Oba si zatím ponechají některé funkce, které mají v samosprávě.

Miloš Patera a Lubomír Suk za ODS, stejně jako Pavel Hojda za KSČM už v minulém volebním období poslanci byli. Nováčky tedy má ve sněmovně z Karlovarského kraje jen ČSSD.

zdroj: ČTK
Spustit audio