Opakované komunální volby chystají v osmi obcích, někde už podruhé

7. říjen 2023 17:40, aktualizováno

Do zastupitelstev menších obcí kandidují v opakovaných komunálních volbách v prosinci většinou místní sdružení nezávislých kandidátů. Uzávěrka podání kandidátních listin byla ve středu 4. října. Nová zastupitelstva si 9. prosince budou volit obyvatelé osmi obcí nebo městských částí.

V dotčených obcích se se rozpadla původní zastupitelstva, a to něco málo přes rok od řádného termínu voleb loni na podzim. Někde se volby dokonce od té doby opakují podruhé. V Plzeňském kraji půjdou k volebním urnám znovu obyvatelé z Mnichova na Domažlicku a z Bukové na jižním Plzeňsku.

Při řádných volbách vloni na podzim skončilo předešlé vedení a nikdo nový nepodal žádnou kandidátní listinu. Proto obec několik měsíců řídil správce pověřený Ministerstvem vnitra. Letos v lednu lidé vybrali sedm úplně nových členů zastupitelstva. Ze strany, která volby nevyhrála, ale všichni tři zastupitelé v červnu odstoupili a počet zastupitelů tak klesl pod povinný počet pěti.

Neúplná zastupitelstva mají omezenou pravomoc

Do nových voleb má teď neúplné zastupitelstvo omezené pravomoci, jak potvrzuje tajemnice Městského úřadu v Přešticích Zdeňka Alblová. „Mohou přijímat rozpočtová opatření, stanovit rozpočtová pravidla. Ale nemohou si třeba mezi sebou volit nového starostu nebo rozhodovat o odměnách členů zastupitelstva. S majetkem nakládají pouze omezeně.“ Tajemnice zároveň prozrazuje, že se spíše stává, že nejsou v obcích vůbec podané kandidátní listiny, nicméně za svou praxi zažila poprvé pokles členů zastupitelstva pod pět.

V podobné situaci se ocitli v obci Mnichov na Domažlicku. Podle tajemnice městského úřadu v Poběžovicích Pavlíny Vejvančické tam s opakovanými volbami mají bohaté zkušenosti. „Jedny nové volby proběhly už v červnu, protože se rozpadlo zastupitelstvo. Jenže po volbách se neuskutečnilo ani první ustanovující zasedání, protože již před ním někteří zvolení zastupitelé složili mandáty, a to včetně náhradníků.“ Obec pod vedením starosty pokračuje v započatých projektech, ale nemůže například žádat o dotace na nové akce. „U mnoha dotačních titulů musí být usnesení zastupitelstva o tom, že bude podána žádost, nebo o způsobu financování projektu… Ale takové usnesení teď nemůže být přijato.“ Nové volby se v Mnichově budou konat 9. prosince.

autor: Martina Klímová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio