Opatření proti sinicím na přehradě Skalka hledá nová studie

20. březen 2006

Proti sinicím v přehradě Skalka na Chebsku by měla pomoci oddělená nádrž s rostlinami před ní. Nádrž by měla snížit přítok živin, jež způsobují každoroční přemnožení sinic v přehradě. I další opatření by podle studie, kterou si nechalo zpracovat společně město, Karlovarský kraj a Povodí Ohře, měla být biologického charakteru. Studie by měla doporučit, jak opakujícímu se přemnožení sinic, které každý rok už od července zamezí rekreačnímu využití přehrady, zabránit.

Podle místostarosty Chebu Pavla Vanouška studie nedoporučuje nasazení chemie, zejména látek s těžkými kovy. Když už, tak biochemické látky. Jejich nasazení je ale velmi drahé a celoplošné použití by přišlo na desítky nebo stovky milionů. Doporučení se tak omezují spíše na biologickou likvidaci živin, například právě nádrží před přehradou, změnou druhového složení ryb, nebo i tlakem na to, aby se do přehrady nedostávaly odpady z okolních rekreačních staveb.

Logo

Pavel Vanoušek uvedl, že některá opatření by se mohla začít realizovat už letos. Město má v rozpočtu asi milion korun, pokud by ale bylo potřeba více, je podle pravděpodobné, že by zastupitelé uvolnili další. Situace na Skalce je totiž v posledních letech velmi vážná a na město i kraj se lidé obracejí i peticí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio