Opera „Jakub Jan Ryba“ vznikla na objednávku plzeňského divadla, adventní představení se rychle vyprodávají

13. říjen 2017

Harmonie České mše vánoční a dramatický život jejího autora. To to byl námět pro operu „Jakub Jan Ryba“.

Vánoční téma, životní drama a spjatost s regionem. To byly hlavní důvody, proč plzeňská opera objednala pro svůj repertoár novinku inspirovanou životem skladatele a autora České mše vánoční: Jakuba Jana Ryby. Skladatel se narodil v Přešticích, za své dílo Stabat Mater se stal čestným měšťanem města Plzně. Pro jeho život klíčový Rožmitál neleží daleko.

Autorem opery je letos šestašedesátiletý skladatel Miroslav Kubička. „Je to dlouholetý zkušený skladatel, ale své první operní dílo napsal až teď. Je to dílo jevištně zralé,“ chválí umělecký šéf souboru a režisér Tomáš Pilař.

Jakub Jan Ryba patří v tuzemsku díky své České mši vánoční k nejznámějším a také k nejoblíbenějším hudebním skladatelům. „Rybu známe všichni. Je součástí českých Vánoc, které máme v srdci zapsané jako krásnou dobu. Jsou v tom vzpomínky na dětství, představy romantické zasněžené krajiny. V ostrém kontrastu s tímto idylickým obrazem je skutečný Rybův příběh, který byl velmi dramatický a tragický. Byl to člověk, který se snažil v Rožmitále zasadit o lepší společnost a byl kvůli tomu neoblíbený,“ vypráví Pilař.

Opera má 18 sólových postav a velké sbory, včetně 40 dětí. „To není obvyklé. Nicméně dominantními jsou samozřejmě Jakub Jan Ryba, tenorový part – představí se Tomáš Kořínek a Jan Březina, jako Anna Rybová Ivana Veberová a Petra Alvarez Šimková a jako farář Zachar Jiří Kubík a Richard Haan,“ představuje některé sólisty šéf opery.

Operu „Jakub Jan Ryba“ nasadí Divadlo J. K. Tyla v Plzni především v době adventu nebo na Boží hod vánoční, o tato představení byl mimořádně velký zájem ještě před premiérou.

autor: Petra Kosová
Spustit audio