Oprava mostu v Holýšově bude brzdit řidiče na cestě z Domažlic do Plzně nejméně do července

27. květen 2013

Noční můrou se pro mnohé řidiče před několika týdny stal úsek Staňkov – Holýšov na Domažlicku. Na okraji Holýšova totiž Ředitelství silnic a dálnic opravuje most a provoz tam řídí semafor. V době dopravní špičky se ve směru z Domažlic do Plzně tvoří kolony kamionů přijíždějících z Německa.

Ředitelství silnic a dálnic už upravilo intervaly na semaforu, aby se v místě kolony netvořily. Podle místostarostky Holýšova Hany Valachovičové se situace opravdu zlepšila. Kolony ve městě už prý nestojí a utichly také stížnosti občanů.

Ve směru od Domažlic je to ale stále nárazově kritické – to pak řidiči stojí desítky minut v kilometrové koloně. Problém zůstává hlavně ve špičce, tedy ráno a mezi 15. a 17. hodinou, kdy se průjezd výrazně zpomaluje.

Neviditelní dělníci

Někteří řidiči, kteří přes most v Holýšově projeli, tvrdí, že se na mostě často nic moc neděje. Zkrátka je jen uzavřený a dělníci na místě vůbec nejsou. Je tam jen cedule s nápisem „Technologická přestávka“.

Firmy, která opravu provádí, uvedla, že se na místě začne pracovat zase až ve středu. Před týdnem se betonovalo a poté musí následovat týdenní přestávka, aby beton zatvrdnul. Firma se také hájí tím, že to, že nejsou vidět dělníci na mostě, neznamená, že se nepracuje na spodních částech mostu.

Kolony u Holýšova

Podle firmy by samozřejmě bylo ideální, kdyby existovala objížďka nebo náhradní most. Pak by se mohlo pracovat na mostě intenzivněji. Při zachovaném provozu to ale možné to není.

Řidiči se dočkají zlepšení už v průběhu rekonstrukce mostu, průjezd by se mohl rozšířit. Teď se totiž jezdí polovinou mostu. Koridor je vymezen betonovými zátarasy a kamiony mají problém se do něj vejít.

Kvůli pomalé jízdě tak na jeden interval semaforu stihne projet jen pět až osm aut. Až bude průjezd po mostě širší, měl by se provoz urychlit.

Objízdná trasa nevyhovuje

Objížďka místa sice značena není, řada řidičů se ale snaží most objet přes Horní a Dolní Kamenici. To se lidem v těchto vískách nelíbí, zvláště pokud na úzké cesty jezdí i kamiony. Lidé by tam chtěli zákaz vjezdu kamionů, jenže policie tvrdí, že to zákon neumožňuje.

Rekonstrukce v Holýšově má skončit v srpnu, podle dodavatele by to ale mohlo být dříve. Stavba je prý v předstihu a oprava mostu by mohla být hotová do konce července.

Dopravní situaci v Holýšově navíc zhoršuje i další uzavírka třídy 1. máje v centru města. Tu mohou řidiči objet přes Americkou, Sokolovskou a Tylovu ulici. Oprava potrvá dva dny. Tato uzavírka ale řidiče na hlavním tahu na Plzeň nebrzdí.

autoři: lum , mka
Spustit audio