Oprava plzeňského Rondelu odstartovala. Provoz je zatím bez větších omezení

20. červenec 2023 10:35

Mohutná kruhová křižovatka nad Karlovarskou třídou v Plzni, kterou denně projede 55 tisíc aut, se začala opravovat. Mosty nejsou v dobrém stavu a oprava je nutná. Řidiče na okružní křižovatce zatím velká dopravní omezení nečekají.

Mosty plzeňského Rondelu jsou ve špatném stavebním stavu a je nutné je opravit. Do mostů dlouhodobě zatéká. „Na okružní křižovatce dopravní omezení v současné době nejsou. Jsou tam jen lokální místa,“ sdělil plzeňský krajský šéf Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Blabol.

Pod Rondelem na čtyřproudové silnice Karlovarská třída již však řidiči narazí na omezení v levém jízdním pruhu. Toto omezení bude probíhat po dobu vybudování podpěrné konstrukce pod nosnou konstrukcí mostů, která se bude bourat. „Karlovarská třída bude neustále jezdit ve čtyřpruhovém uspořádání, tzn. dva v každém směru jízdy, akorát levý jízdní pruh bude omezený ze stávajících 3 metrů na 2,20 metrů,“ vysvětlil Miroslav Blabol.

Stavba probíhá i v noci, oprava mostů skončí v půlce října

Práce se provádí ve dne i v noci. A to právě kvůli tomu, aby nebyl omezen tramvajový provoz. Provoz veřejné hromadné dopravy tedy omezen není. Oprava mostů skončí v půlce října, provoz bude stavba omezovat nejpozději do konce září.

Podle regionálního šéfa ŘSD Miroslava Blabola jde v případě mostů jen o dočasné řešení. „Je to oprava a ne rekonstrukce. To znamená, že mosty opravíme a jejich zbytková rekonstrukce bude do 10 let,“ zmínil.

Přeměna Rondelu na úrovňovou křižovatku závisí na průtahu městem

Minulé vedení Plzně začalo uvažovat o zasypání rondelu a přeměnu na úrovňovou křižovatku, to současné vedení má v případě zasypávání rondelu podmínku. „Nemá smysl se do zasypávání Rondelu pouštět ve chvíli, kdy nemáme vyřešeny okružní komunikace,“ uvedl náměstek primátora Aleš Tolar ze STAN. V dohledné době v průběhu 10 let by tedy k této akci dojít nemělo. Zásadní okružní komunikací má být průtah Plzní a zároveň přeložka silnice I/27. Minulá městská koalice o průtah neusilovala, ta současná dala Ředitelství silnic a dálnic najevo, že ho klidně může dál připravovat. Bude-li průtah, změní se zřejmě Rondel na úrovňovou křižovatku.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková
Spustit audio