Opravy aut se protahují. Servisům chybí náhradní díly

13. červenec 2022 16:42, aktualizováno

Autoservisy se potýkají s nepravidelnými dodávkami náhradních dílů. V horším případě nepřijdou náhradní součástky vůbec. Na opravu auta se nyní může čekat i několik měsíců.

Hlavní potíží autoservisů jsou aktuálně nepravidelné dodávky náhradních dílů. S tím souvisí i rostoucí cena za opravy. „Zákazníkovi jsme udělali rozpočet na opravu a trvalo chvilinku, než to klient odsouhlasil. I těch několik dní mělo vliv na cenu, protože jsme zjistili, že díl, který jsme mu nacenili, už není dostupný a musí se zajistit náhrada. Rozdíl tam byl plus 3 tisíce korun,“ uvedl majitel plzeňského autoservisu Jan Drnec.

Dříve byla otázka hodin, kdy autoservisy díl obdrží, dnes se na díly může čekat i několik dní a není téměř možnost si vybírat cenu. „Tam, kde byla možnost výběru od dvou až pěti výrobců je rázem sortiment zmenšen na dva výrobce,“ sdělil mechanik Jaroslav Mareš z Vejprnic na severním Plzeňsku.

I značkové servisy mají problém s dodáním dílů

Značkové servisy musí čekat, než jim díly dodá centrální sklad jejich výrobce. „Situace je stejná jako v době covidu,“ poznamenal Bohumil Mášek z Peugeot Plzeň. Servisy často vůbec neví termín, kdy nedostupné díly obdrží. Opravy se tak zdrží a neopravená auta mohou na své díly čekat i několik měsíců. Dříve měly servisy jistotu, že do týdne náhradní díly obdrží. „V dnešní době objednáme náhradní díly a čekáme, než přijdou. Může to být i za měsíc či za dva,“ doplnil Bohumil Mášek.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio