Opravy silnic v Plzeňském kraji budou rychlejší a levnější, silničáři pořídili dva unikátní stroje

9. únor 2014

Silničáři v Plzeňském kraji pořídili dva unikátní stroje, díky kterým budou opravy komunikací probíhat rychleji a levněji. Stroje totiž umožní spravit výtluky už jednou použitým asfaltem. Ušetří tak za nákup nového, jeho dopravu a navíc zrecyklují starý asfalt.

Silničáři objevili stroj na veletrhu v Německu na začátku loňského roku a rozhodli se ho vyzkoušet. Podle výrobního náměstka krajské správy a údržby silnic Pavla Panušky se stroj od té doby nezastavil.

„Půjčili jsme si ho do nájmu, zkoušeli jsme ho půl roku, a protože výsledky byly dobré, tak jsme si ho pořídili,“ popisuje.

Vyfrézovaný použitý asfalt se zatím skladuje, na zhruba 30 skládkách v kraji je ho asi 20 tisíc tun. Jedná se o ekologicky závadnou surovinu, která neustále přibývá a dosud neměla žádné využití. Nové stroje teď budou odpad znovu zahřívat a vracet na silnice.

„Jsou to principiálně velice jednoduché stroje, do kterých se živice jednou stranou sype a z druhé strany vypadává teplá, obalovaná. Uvnitř je podobný klasické míchačce, kde se směs mechanicky opracovává a zároveň ji tepelný hořák zpracuje na požadovanou teplotu,“ popisuje za dovozce strojů Petr Homolka.

Další výhodou stroje je jeho mobilita. Je totiž možné ho za osobním nebo nákladním autem přepravit přímo na místo opravované vozovky.

„Do současné doby se veškerá balená nakupovala z obaloven. A v okrese Tachov, kde není ani jedna obalovna, byly dopravní vzdálenosti zhruba 75 až 80 kilometrů. Teplota při pokládce by měla být asi 160 až 170 stupňů. A tuto záruku jsme nikdy nemohli dodržet při dopravní vzdálenosti,“ vysvětluje ředitel Správy a údržby silnic ve Stříbře Miroslav Sedláček.

Investice se vrátí za jednu letní sezonu

Jeden stroj přišel silničáře na milion osm set tisíc korun. Podle výrobního náměstka krajské správy Pavla Panušky se ale investice vrátí za jednu letní sezonu.

„Předpokládáme, že za letní sezonu bychom na jednom stroji vyrobili 4 tisíce tun recyklátu, takže na dvou 8 tisíc. Což není zanedbatelné, když cena živičné směsi se pohybuje kolem 1700 korun za tunu. Teď budeme muset část kupovat také, když potřebujeme opravit něco najednou. Ale bude toho méně,“ popisuje.

Jeden stroj budou využívat silničáři ve třech okresech na severu Plzeňského kraje, druhý v jižní části regionu. Obě zařízení vyjedou na opravy silnic druhých a především třetích tříd už v březnu nebo v dubnu.

Krásné nové stroje v Plzni
autor: čer
Spustit audio