Orchideje místo zlata? Zavítejte do Jílového

22. květen 2018
Česko – země neznámá

Jílové u Prahy a okolní naleziště zlata lze považovat za nejvýznamnější zlatonosný revír v Čechách. K pozůstatkům těžby vás zavede vás k nim obnovená naučná stezka Jílovské zlaté doly. Zajímavé jsou nejen nejstarší šachty, ale také místa, kde se pozůstatky těžby dnes už přeměnily na krásnou přírodu.

Naučná stezka Jílovské zlaté doly byla zřízena v roce 1988 jako doplněk stálé expozice Regionálního muzea v Jílovém u Prahy. Letos v dubnu byla obnovena a nabízí dvě trasy, které mají obě přibližně čtyři kilometry a osm zastavení.

Okružní trasa vede na místa historických dolů v nejbližším okolí Jílového, například kolem dolu sv. Anna, dolu Petr a dolu Pepř. Cesta vede ale také na vrch Pepř s rozhlednou i do šlojířského pásma s dolem Rotlev.

Jednosměrná trasa na okružní trasu navazuje a seznamuje s geologií jílovského revíru. Vede k pozůstatkům dolování na klobáském a kocourském pásmu a poté trasa směřuje k historickým štolám sv. Josefa a sv. Antonína Paduánského, které je možné si projít s průvodcem.

Trasa pak pokračuje přes Žampach s železničním viaduktem a údolím Sázavy až do Kamenného Přívozu. První naučnou tabuli s mapou najdete přímo na Masarykově náměstí u kostela sv. Vojtěcha v Jílovém.

Městečko Jílové je ceněné především z historického hlediska a městečko má dodnes svůj středověký charakter. Díky zdejším bohatým nalezištím měly České země ve 14. století jako jediné na sever od Alp zlatou měnu - florény Jana Lucemburského. Jílovské zlato můžeme nalézt dokonce na Svatováclavské koruně, a tak se nelze divit, že Karel IV. vydal privilegium, jímž potvrdil Jílové jako královské město.

Kaly v odkališti, které dnes můžeme najít v půdě

Okolí si na trase můžete prohlédnout z krásných vyhlídek nejen z bývalých hald, ale také z krásné rozhledny Pepř. Sláva místních zlatých dolů se váže především k období Lucemburků a Karla VI., ale zlato přilákalo do Jílového i známého alchymistu Edwarda Kelleyho, který v Jílovém skoupil řadu budov. Těžba tu probíhala až do roku 1968 a v poslední fázi se neobešla bez kyanizace.

Mezi další zajímavá místa na trase naučné stezky patří bývalé odkaliště, které je ukázkou zdařilé rekultivace místa, na které bylo postupně vyvezeno na 420 000 tun kalu. Dnes tu najdete zdravý les a půda je tu natolik obnovená, že tu rostou i orchidejové rostliny – například kruštík širolistý.

Spustit audio