Ornitologická pozorovatelna vznikla mezi Zbůchem a Líněmi

23. březen 2011

Jen těžko byste hledali mezi dálnicí a průmyslovou zónou hejna hnízdících vodních ptáků. Přesto takové místo v Plzeňském kraji existuje. Jedná se o jedno ze 116 zvláště chráněných území - přírodní rezervaci Nový rybník. Nachází se mezi obcemi Líně a Zbůch a zaujímá i s ochranným pásmem rozlohu zrhuba 20 hektarů. Na jejím okraji byla otevřena nová ornitologická pozorovatelna. Vybudování přišlo hejtmanství na 320 tisíc korun a jak zjistila Martina Klímová u duchovního otce celého projektu - Jiřího Vlčka - sídlí tu největší kolonie racka chechtavého v Plzeňském kraji.

Přírodní rezervace Nový rybník představuje unikátní mokřadní ekosystém, kde žije a hnízdí velké množství vodního ptactva a rostou i vzácnější mokřadní rostliny. Celá lokalita přitom leží v jinak nehostinné krajině, které dominuje velká důlní halda u Zbůchu. Na dohled je také rušná silnice z Plzně do Domažlic nebo stále se přibližující plochy industriálních zón.

Pozorovatelna má dvě patra a odměnou za jejich zdolání bude krásný výhled na zhruba 10 hektarovou vodní plochu plnou ptáků. Určit o kterého ptáka jde pomohou tabulky umístěné na ochozu.

Mokřad vznikl v místě, kde byl od 18. století rybník, v 70. až 80. letech 20. století však byl vypuštěn. Na místě začala prosakovat voda a vznikat mokřad. Je to ekosystém, který slouží hlavně ke hnízdění vodních ptáků, mimo jiné například 500 párům racků chechtavých, což v západních Čechách poměrně unikátní . Kromě racků jsou v mokřadu v průběhu roku při hnízdění nebo migraci k vidění lysky, poláci chocholačky, chřástalové, labutě, hvízdáci, tři druhy rákosníků, slavík modráček, potápky černokrké nebo dravec pochop rákosní.

autor: mkl
Spustit audio