Oslavencům v zoo stačí pár kaštanů

7. říjen 2019 13:29

Být ve 23 letech seniorem? Ve světě zvířat se to může snadno stát. Samice zubra evropského Cvarka oslavila 23. narozeniny na začátku října.

Kaštany a větve můžu být skvělý narozeninový dárek. Třeba pro samici zubra evropského. Plzeňská zoo se může pochlubit vůbec nejstarším zubrem chovaným v našich zoologických zahradách. Je jím Cvarka, která ale rozhodně není jediným dlouhověkým rekordmanem.

Cvarka rozhodně není jediným dlouhověkým rekordmanem

Vůbec nejstarší zubr, chovaný v českých zoo, žije v Plzni. Je to samička Cvarka. Přicestovala jako roční mládě ze zooparku v Chomutově, je matkou šesti mláďat, z nichž nejmladší se narodilo v roce 2008. „Naše babička je v úžasné kondici, i když přes zimu líná,“ popsala zooložka Miroslava Palacká. Zubřici prý k narozeninám postačí klacky a žaludy, a tak žádný dárek nechystá. „Asi jí jen popřeju,“ řekla s tím, že samici přeje dlouhý věk. Pokud nebude hubnout, měla by Cvarka ještě dlouho vydržet

Mezi rekordmany svého druhu v zoo Plzeň se zařadil také osmatřicetiletý medvěd Pišta

Pišta, medvěd ročník 1981

„Nejstarší obyvatelé zoo jsou plazi a ptáci, třeba želva matamata třásnitá, vodní želva z jižní Ameriky, přijela do Plzně v prosinci 1973. Nyní je vystavena v expozici Akva Tera na Palackého třídě,“ prozradil mluvčí zoo Martin Vobruba. „Od února 1974 je v Plzni chovaná samice krokodýla obrovského, někteří plameňáci jsou tu od roku 1975,“ pokračoval.

Jen o šest let mladší než Plameňáci je další oslavenec medvěd Pišta. „Medvědi se většinou v zoo dožívají asi 25 let,“ uvedl ošetřovatel Václav Trejbal. Problém mají podle něj se zadními nohami, nejprve se začnou pohybovat jakoby na lyžích a končí to ochrnutím. „Pokud Pišta žere, je to dobrý, staří medvědi většinou odcházejí během zimního spánku,“ doplnil.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio