Oslavy osvobození v Plzni vyvrcholily tradiční přehlídkou historických vojenských vozidel

4. květen 2014

Plzní dnes opět projela Convoy of Liberty. Jízda historické vojenské kolony patří každý rok k vrcholům Slavností svobody a je divácky nejatraktivnějším bodem programu.

Konvoj, která vyjela z plzeňské části Bory, doprovázel nad Klatovskou třídou historický letoun AT-6C-15-NT Texan. Stroj, na kterém cvičili američtí vojáci během druhé světové války.

Cílem konvoje více než stovky vozidel od džípů až po obrněné transportéry pak bylo náměstí Republiky.

V čele kolony jeli v historických džípech veteráni. Ani letos nechyběli Earl Ingram, George Thompson nebo vnuk generála Pattona.

Ulice lemovaly tisíce lidí, kteří mávali s americkými i českými vlaječkami, potleskem zdravili americké i belgické veterány, kteří měli vozy ozdobené květy šeříku a svými jmény.

Letošní novinkou byla komentovaná jízda veřejného rozhlasu, díky které diváci věděli, jaká vozidla právě projíždí.

Před 15. hodinou uvidí diváci seskok parašutistů přímo na náměstí. Kulturní program bude probíhat až do večerních hodin, v 17 hodin vyhlásí vítěze Stipendia generála Pattona.

Lidé mohou navštívit některý ze tří vojenských kempů ve městě, kde se mohou projet v džípech, k vidění jsou ukázky vojenské techniky nebo běžného života ve vojenských táborech.

Slavnosti svobody
autor: čer
Spustit audio