Ostravští školáci se učí poznávat les uprostřed města. Zahrát si mohou i na myslivce

20. září 2016
Česko – země neznámá

Bělský les je oblíbeným místem Ostravanů. Jedná se o poměrně rozsáhlý lesní komplex na katastru Staré Bělé a Výškovic. Místy připomíná park, místy lesní divočinu. V každém případě vybízí k procházkám, sportu i vzdělávání.

Rozumět lesu a jeho zákonitostem není jen tak. Pro mnohé děti moderní doby může nutnost lesního hospodaření vypadat jako něco exotického. S tím se ale rozhodli skoncovat zástupci Ostravských městských lesů a zeleně.

Už v roce 2002 zřídili jako jedni z prvních u nás Lesní školu, přičemž inspiraci sbírali u rakouských sousedů. Výukový areál s několika učebnami a rozsáhlým venkovním prostorem se zabydlel na okraji Bělského lesa v budovách bývalých kasáren. A děti ze základních i mateřských škol sem přicházejí, aby zažily les všemi smysly.

Příjezd do areálu Lesní školy zdobí sochy z řezbářského plenéru

Výuka se střídá s hrou, chvíle meditace se zavřenýma očima přeruší ochutnání lesa na vlastní nohy. Mnohé děti poprvé zažijí brouzdání bosky po chladné rose nebo chůzi po šiškách, kamení a štěpce. Mohou si také vylézt na posed a na chvíli si zahrát na myslivce.

Areál Lesní školy je sice určen především školním dětem, několikrát ročně se ale otevírá veřejnosti. Třeba při pravidelných koncertech či řezbářských plenérech. Navíc přes plot můžou i běžní návštěvníci Bělského lesa obdivovat malou expozici drobných lesních zvířat. A pak už nezbývá než se vydat obdivovat krásy lesa a dojít třeba ke Starobělským Lurdám, malebnému místu s lesním pramenem a kapličkou, která je vybudována z vysokopecní strusky.

Spustit audio