Ostrov získal dotaci na strategii rozvoje Krušnohoří

Státní dotaci z Programu obnovy venkova ve výši 270.000 korun získal Ostrov na Karlovarsku. Poskytlo ji ministerstvo pro místní rozvoj a peníze jsou určeny na vyhotovení rozvojové strategie regionu v oblasti Krušných hor, kterou nechala zpracovat takzvaná místní akční skupina Krušné hory - západ. Jejím spoluzakladatelem je právě Ostrov a dalšími členy jsou například Léčebné lázně Jáchymov nebo Vodárny a kanalizace Karlovy Vary.

Zpracování dokumentu rozvojové strategie si vyžádá kolem 386.000 korun. Kromě státní dotace se na nákladech podílí 116.000 korun i město Ostrov, které za členy místní akční skupiny žádost o dotaci podalo. O tuto částku se potom v rámci skupiny s jejími členy podělí. Podle slov Lucie Mildorfové z kanceláře ostrovského starosty jde o velmi důležitý dokument, prokazující promyšlený trvale udržitelný rozvoj dotčeného regionu. Bez něj by nebylo možné žádat o dotace v rámci Evropské unie z programů Leader zaměřených na venkov.

Ostrov - radnice

Strategii zpracovává pro krušnohorskou akční skupinu Regionální rozvojová agentura Ústeckého kraje. Ta už připravila pro Sdružení Krušné hory - západ i jiné rozvojové dokumenty. Dokument rozvojové strategie obsahuje například základní geografické ukazatele o regionu. Součástí situační analýzy je také část věnující se historii a demografickým ukazatelům.

Na základě analýzy a diskusí se zástupci institucí a obcí v regionu byla navrhnuta témata, která jsou stěžejní pro rozvoj oblasti a čerpání dotací. Prvním tématem je Životní prostředí, krajina a přírodní potenciál, druhým Integrovaná podpora místního rozvoje. V rámci těchto témat bude prostřednictvím skupiny Krušné hory - západ poskytována žadatelům podpora ze získaných dotací v plánovacím období 2007 až 2013.

Peníze
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio