Ostružinová povidla
Babské rady vám každé pondělí přináší nepřeberné množství rad a receptů. Tentokrát vám nabídneme recept na ostružinová povidla.
Čím nám ostružiny prospívají? Obsahují vitamin C, draslík, vlákninu, železo a hořčík. Studie prokázaly, že v nich najdeme i látky, které zpomalují stařeckou demenci. Chrání játra i štítnou žlázu a díky nízké energetické hodnotě pomáhají při hubnutí.
Tak jdeme na slíbený recept, připravte si:
- 1 kg ostružin
- 100 ml vody
- 2 lžíce rumu
- 600 g cukru krupice
- 1 lžičku skořice
- 2 rozdrcené hřebíčky
Postup:
- Ostružiny podlijeme vodou a rumem a vaříme do změknutí.
- Potom přepasírujeme přes síto, přidáme další suroviny a pomalu vaříme do zhoustnutí.
- Ještě horká povidla dáme do zavařovacích sklenic a postavíme dnem vzhůru.
Tip: Parádně chutnají na palačinkách, v jogurtu nebo jako náplň do koláčů.
Související
-
Co s letošní úrodou hrušek? Zkuste hrušková povidla
Povidla můžete použít na valašský frgál nebo je prostě a jednoduše jíst lžičkou. Jak na hrušková povidla? To jsme prozradili v Apetýtu.
-
Kynuté buchty s čokoládovou náplní
Pokud přemýšlíte, jakou sladkostí potěšit rodinu o víkendu, v Apetýtu pro vás máme jednoduchý tip.
-
Smažené švestky ve skořicovém těstíčku
Josef a Saša Senohrábkovi jsou zkušení kuchaři a celoživotní partneři. Vaří poctivě a s láskou, se zkušenostmi, které posbírali v různých restauracích, kde společně vařili.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.