Ota Jirák a Jiří Lábus: Jů a Hele jsou už několikrát vyměnění, my jsme stále původní

14. září 2022

Už přes 40 let je slýcháte jako hlasy plyšových postav Jů a Hele v nedělním televizním Studiu Kamarád. „Když jsem toho panáka viděl poprvé, tak se mi ta huba takhle roztáhla a už mi to zůstalo,“ říká Ota Jirák.

Speciální díl Slavných dvojic jsme tentokrát vysílali ze Zahrady Čech v Litoměřicích, kde opět probíhal Den s regionálními stanicemi Českého rozhlasu. Pozvání přijali herci Ota Jirák a Jiří Lábus a nás zajímalo i jejich vztah k zahrádce. „My jsme si pořídili zahradu o velikosti 7500 m², a díky architektům z toho máme nádherný park. Ale musejí na to chodit zahradníci, já už bych to nezvládl,“ říká Ota Jirák. Velkou zahradu oceňuje i jejich jezevčík Ferda. „Vždycky počká, až mu řeknu ‚Pojď, půjdeme do parku‘.“

Jiří Lábus zdědil chatu se zahrádkou. „Tam se vyžívala hlavně moje matka a měla to báječně vymyšlený, že když jedna kytka odrostla, tak jiná vykvetla, takže tam pořád něco kvetlo. V Praze mám za oknem truhlíky s muškáty. Ty jsou opravdu nádherný a v celé ulici je nikdo nemá. Taky jsem tam zasadil pár rajčat, ale to s těmi muškáty zanikne. Kytky mám strašně rád, mám spoustu i pokojových kytek,“ vypráví herec.

Kamarádi, máme vás rádi

Dvojice propůjčuje už přes 40 let své hlasy oblíbeným plyšovým postavičkám Jů a Hele. Jů je ten zelený a mluví vyšším hlasem v podání Jiřího Lábuse. „Výhoda je, že takovým hlasem můžu mluvit i po ránu, nemusím se na to nijak připravovat.“

Čtěte také

Medové Hele promlouvá hlasem Oty Jiráka. „Jak jsem poprvé viděl toho panáka, tak jsem roztáhl hubu a už mi to zůstalo,“ směje se herec. „Kdyby nám někdo řekl, že to budeme dělat tak dlouho, tak bysme asi pukli smíchy.“ „To je pravda. Jůheláci jsou už několikrát vyměněný, protože ten plyš by to nevydržel, kdežto my jsme původní,“ směje se Jiří Lábus.

Mnohokrát zažili situaci, že si lidé myslí, že jsou přímo v kůži postaviček. „My jenom čteme text, jsme takoví dabéři. Každou postavu vodí tři loutkoherci, je to založené na principu černého divadla,“ vysvětluje Jiří Lábus a dodává: „Když je na scéně Jů, Hele a Muf, tak je tam teda narváno.“

Jako hlasy je tenkrát vybral režisér Dušan Klein. Přesto asi čtyři díly postavu Hele namluvil Milan Neděla. „Já měl podepsanej zájezd s pantomimou do Holandska a oni už chtěli točit. Tak mě Milan zastoupil. Ale pak se zranil, tak jsem ho zaskočil zase já a chtěl jsem mu to pak vrátit, ale on řekl, ať si to nechám, že vybrali mě,“ vypráví Ota Jirák.

Jiří Lábus a Ota Jirák s postavičkami Jů a Hele

Mluvili Jůheláci někdy slovensky nebo jinou cizí řečí? Chtěli si postavy někdy prohodit? Jaký mají recept na škytavku? Jiří Lábus na svého kolegu prozradil, že je fantastický kreslíř. Poslechněte si v pořadu Slavné dvojice.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.