Otevírá se západní okruh Plzně, bude sloužit řidičům osobních aut i hasičům

17. únor 2023 18:00, aktualizováno

V neděli 19. února se otevře jedna z nejdražších dopravních staveb Plzeňského kraje, západní okruh města Plzeň. Díky němu by měla z centra Plzně zmizet část přebytečné dopravy a ulevit by se mělo i řidičům a lidem na Lochotíně, Košutce nebo Skvrňanech.

V neděli si okruh, jehož stavba vyšla na více než 2 miliardy korun, prohlédnou pěší a cyklisté, od pondělí pak na víc než 3 kilometry dlouhý úsek mezi ulicemi Křimická a Karlovarská vjedou i první auta. Dominantou celé stavby je přes kilometr dlouhá estakáda nad záplavovým územím řeky Mže. Využívat ji budou i hasiči, kteří to mají z plzeňské Košutky ze své základny na západní okruh jen kousek. Díky tomu se na řadu míst dostanou se svými vozy rychleji. Nesmí jim ale průjezd zkomplikovat třeba hustý provoz, nebo dokonce nehoda na estakádě.

„Využíváme techniku, která má svoje limity ve formě šířky komunikace. Aktuálně připravujeme požadavky směrem k provozovateli komunikace, co se týče doplnění kamerového dohledu a interaktivního dopravního značení, tak aby bylo zcela jasné, že komunikace není například v důsledku dopravní zácpy průjezdná,“ řekl ředitel územního odboru Plzeň Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Pavel Musil.

Čtyřpruhová komunikace ve hře zatím není

Na stole je otázka, zda by nebylo lepší vytvořit komunikaci se čtyřmi jízdními pruhy, jež by průjezd vozidel integrovaného záchranného systému zjednodušily. Dle náměstka hejtmana pro dopravu Pavla Čížka ale dvoupruhové řešení alespoň prozatím dostačuje potřebám. „Okruh byl realizován jako silnice druhé třídy, navíc ani řada silnic první třídy čtyři pruhy nemá. Stávající řešení je v souladu s propočteným zatížením komunikace.“ Okruh by měl dle predikcí pojmout zhruba 15 tisíc vozidel během 24 hodin, aby se mohlo uvažovat o čtyřpruhové komunikaci, muselo by být její zatížení vyšší, obvyklou hranicí je 20 tisíc aut.

Přestože v současné době může být například v případě dopravní nehody přímo na estakádě průjezd vozidel integrovaného záchranného systému kvůli šířce silnice komplikovaný, hasiči si novou stavbu pochvalují. Jak uvedl Pavel Musil, výrazně se zkrátí dojezdová doba ze stanice na Košutce do určitých lokalit, zároveň se usnadní zásahová cesta pro techniku z této stanice i na dálnici D5. Otevření západní okruhu souvisí také s přepracováním zásahových plánů, a to kvůli jinému pořadí zasahujících jednotek vzhledem ke změně dojezdových časů.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio