Otevřít si vlastní pivovar není nic jednoduchého. Své o tom ví Michal Šneberger z Dolního Žďáru na Karlovarsku
Získal ocenění v soutěži Dobrota Karlovarského kraje nebo v Jarní ceně českých sládků. Řeč je o rodinném pivovaru Rudohor v Dolním Žďáru na Karlovarsku.
Podnik funguje od roku 2017. Začátky podle majitelů podniku nebyly vůbec jednoduché. Na čem se ale všichni shodli, je to, že jejich práce je posláním.
„V pivovarnictví jsem pracoval přes dvacet let, ve velkých společnostech. Pochopitelně ta myšlenka založit si vlastní pivovar mě provázela už od poloviny toho působení. Protože jako člověk, který se v pivovarnictví pohyboval, jsem viděl, jak velké nesnáze mají velké pivovary s těmi malými dravými štikami na trhu,“ uvedl Michal Šneberg, spolumajitel pivovaru Rudohor.
Jak dlouho trvá výroba klasického ležáku a odkud pochází receptury Rudohoru, si poslechněte v reportáži:
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.