Otis Redding: (Sittin' On) the Dock of the Bay

9. září 2023

Představujeme amerického muzikanta, který se za poměrně krátkou dobu svého působení stal synonymem pro hudební žánr soul, a je také proto často přezdíván Král soulu.

Když se hudební tisk, odborníci i široká posluchačská obec začali hlouběji zajímat o muziku černošské populace, většinou se jednalo o skupiny, nebo členy orchestrů. V šedesátých a sedmdesátých letech ale významnější a talentovanější muzikanti, hlavně se jednalo o zpěváky, začali ostatní členy kapely považovat jen za jakýsi doprovod svého snažení a tak dospěli k názoru, že jeviště nebo gramofonovou desku chtějí jen pro sebe. A tak Michael Jackson opouští v r. 1971 rodinný band, Smokey Robinson odchází v dalším roce od Miracles a Sly Stone se vzdává spolupráce se skupinou Family a stává se sólistou.

Další významnou osobností soulové hudby, která jde tzv. na volnou nohu je Otis Redding. Když v rámci turné se skupinou Pinetoppers zavítají do Memphisu, uprosí majitele zdejší, už známé gramofonové společnosti Stax, aby ho nechal natočit pár skladeb. Vedení firmy hned po poslechu jeho výkonu začíná tušit, že jde o výrazný talent s ambicí, stát se hvězdou první velikosti. O tom svědčí i úspěch dvou prvních skladeb a rychlý postup dalších. Reddding získává týdenní angažmá v proslulém newyorském divadle Apollo v Harlemu. Za oceánem už je hvězdou, ale v Evropě o něm ví jen znalci a skalní fandové soulu. Jeho talent však pronikne i sem a v r. 1966 zde debutuje s písničkou My Girl. Je to ale jen další verze několikrát natočené skladby, a tak lze pochopit, že zájem je jen průměrný.

V průběhu dalších let se ale Redding stává jedním z nejrespektovanějších zpěváků. 7. prosince roku 1967 natáčí skladbu Sittin On The Dock of the Bay, která se stane jeho největším hitem. Vydání se však nedočká, neboť letadlo, ve kterém letí na koncert 10. prosince havaruje. Z celé posádky se zachránil pouze jeden člen.

Soulová balada Sittin On The Dock of the Bay je oceněna za nejlepší mužský pěvecký výkon r. 1968.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.