Ovocnáři sčítají škody po jarních mrazech, někteří přišli prakticky o celou úrodu

10. květen 2024 12:40

Jen zhruba pětinovou úrodu ovoce budou mít letos pěstitelé v Česku. Můžou za to silné jarní mrazy. Ovocnáři teď čekají, jaké dostanou kompenzace.

Pěstitelé ovoce v Česku v běžných letech sklidí zhruba 140 tisíc tun ovoce. Letos to ale kvůli silným jarním mrazům bude jen přibližně 30 tisíc tun. Vyplývá to z upřesněných odhadů Ovocnářské unie České republiky. Sklízet se bude jen v části Moravy, kde je očekávána asi poloviční úroda, v Čechách mrazy poškodily 90 až 100 procent stromů. Dle ovocnářů škody způsobené mrazem celkově přesáhly miliardu korun.

Minimum ovoce letos očekávají i v sadech v Nebílovech na jižním Plzeňsku. „Podle odhadu pojišťovny nám zmrzlo 90 procent úrody, v tržbách se jedná možná o 10 až 15 milionů korun, které budou chybět,“ říká vedoucí sadů Jana Zikmundová. Mrazy zde nejvíce postihly jabloně, třešně, slivoně a částečně i hrušky. I přesto bude v sadech v sezóně práce dost. „Počítáme s tím, že kdy strom nemá možnost dát energii do ovoce, dá ji do přírůstků. Bude tedy muset proběhnout intenzivní letní řez.“

Pomoc ze strany vlády

Nebílovské sady jsou částečně pojištěny proti mrazu, pojistka ale nepokryje veškeré náklady. Jana Zikmundová tedy doufá, že se k situaci nějak postaví vláda České republiky a podá pomocnou ruku. Ministr zemědělství Marek Výborný navrhl vyčlenit pěstitelům 200 milionů korun z vládního rozpočtu. Konkrétní částku ale vláda zatím neodsouhlasila, čeká na rozhodnutí Evropské komise. „V případě ovocnářů by měla podpora směřovat k těm, kteří jsou nejvíc ohroženi, tedy tam, kde míra škody přesáhla 50 procent. Subjekty, které neměly komerční pojištění proti mrazu, budou kráceny v rámci plnění,“ uvedl Marek Výborný.

Dle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka ale většinu ovocných stromů v Česku komerčně pojistit nelze. Proto ovocnáři požádali o aktivaci programu na řešení rizik a krizí v zemědělství. „Vláda slíbila, že program bude spuštěn. Nyní se čeká na to, jak dopadne jednání a vyřízení žádosti, kterou Ministerstvo zemědělství odeslalo do Bruselu. Teprve pak bude schválena alokace na tento program,“ vysvětlil Martin Ludvík.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio