Pačejov chce přilákat turisty. Postaví rozhlednu

6. červen 2016

Novou rozhlednu chce postavit sdružení obcí kolem Pačejova na Klatovsku. Zhruba 30 metrů vysoká stavba by měla vzniknout na vrchu Slavník. Hlavním cílem je nalákat turisty.

„Navštívili by rozhlednu, získali by pamětní razítko, zašli by do našich hospůdek na pivo něco k jídlu, a ty naše vesničky by přece jenom ožily a necítili bychom se tady tak odstrčeni," těší se starosta Pačejova Jan Vavřička.

Rozhledna zhruba dva kilometry od obce by podle studie měla mít osmiúhelníkový půdorys. „Nám by se samozřejmě víc líbila celodřevěná, ale z hlediska povětrnostních podmínek to bude kombinace železa a dřeva. Chtěli bychom, aby byla celoročně přístupná,“ popisuje Vavřička. Výhled na Šumavu z ní by zahrnoval horu Kleť přes Poledník až na Javor.

Stavbu zainvestuje Mikroregion Slavník, který sdružuje deset obcí v okolí Pačejova. Část prostředků dají jednotlivé obce, část by pokryla dotace. Kolik by rozhledna stála, zatím není jasné. Podle zkušeností z nedalekých Chanovic nebo Sedla u Sušice se náklady na výstavbu rozhledny pohybují mezi třemi až pěti miliony korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio