Pacienti s virózami a chřipkou plní ordinace v Plzeňském kraji, o očkování je ale malý zájem

3. leden 2013

Virová onemocnění a chřipky plní ordinace praktických lékařů. Chřipková epidemie sice zatím v České republice nepropukla, ale podle odborníků je stejně jako v celé Evropě pravděpodobně na spadnutí. Plnější než jindy jsou v těchto dnech čekárny praktických lékařů v Plzni.

„Je mi špatně, bolí mě klouby. Včera se mi zvýšila horečka. No, moc nadšený z toho nejsem,“ prozrazuje pan František v čekárně praktického lékaře v Plzni.

Vyšší počet nemocných už zaznamenali lékaři před vánočními svátky. Teď je podle praktické lékařky Šárky Vrkočové z polikliniky v Plzni na Doubravce situace podobná.

„Nemocní teď chodí do ordinace nejčastěji s virózami horních cest dýchacích způsobenými ostatními viry, nejen chřipkovým virem. Ale i ten se vyskytuje. V tom případě se dá předpokládat vysoká teplota, kolem 39 i 40 stupňů a horší průběh virózy,“ přibližuje.

Upozorňuje zároveň, že ne se všemi příznaky je ale nutné hned běžet k lékaři. „Běžná viróza, která se projevuje teplotami kolem 37 stupňů u mladého, jinak zdravého člověka, se dá takzvaně přechodit. Pokud je to opravdu chřipkový virus s vysokými horečkami, už se to nedoporučuje pro možné komplikace postižení srdce nebo plic,“ upozorňuje lékařka.

Ačkoli se chřipkové epidemie skoro rok co rok opakují, prevenci Češi stále podceňují. Jak potvrzuje lékařka z plzeňského zdravotního ústavu Daniela Fránová, zájem o očkování proti chřipce je tu velice malý.

„Letošní rok ukazuje opět na nezájem obyvatel očkovat se proti chřipce. Proočkovanost každoročně bývá kolem sedmi procent, což je velice nízké číslo. A jsme mezi zeměmi v Evropě, které mají nejnižší proočkovanost,“ přibližuje.

Přesto je i v těchto dnech možné nechat se proti chřipce stále ještě naočkovat. „Musí se ale počítat s tím, že protilátky se vytvoří zhruba za 10 až 14 dní po očkování. A jestliže se už do té doby člověk setká s chřipkovým virem, očkování mu už nepomůže,“ vysvětluje doktorka Fránová.

„Na druhou stranu chřipková epidemie obvykle běží několik týdnů, takže pokud budete mít to štěstí, že se teď necháte naočkovat, vaše tělo vytvoří protilátky, budete mít ochranu proti chřipkovému viru. A s virem se setkáte třeba za tři čtyři týdny, pak samozřejmě očkování ještě bude účinné. Takže čím dříve se nechat naočkovat, tím lépe. Kdo chce, ještě v těchto dnech má možnost,“ připomíná.

Podle doktorky Fránové by se měli nechat očkovat především diabetici, kardiaci, osoby s onemocněním ledvin, s onemocněním srdce a cév, a také s onemocněním dýchacího aparátu.

„A pak jsou to všichni lidé, kteří nechtějí chřipkou onemocnět. Třeba z toho důvodu, že nechtějí dva až tři týdny chybět v práci či ve škole, nebo chtějí cestovat a nechtějí, aby jim chřipka narušila jejich plány na zimu,“ dodává.

U vybraných případů očkování proti chřipce hradí zdravotní pojišťovny.

autor: mkl
Spustit audio