Palety od výtvarníků z celého Česka pomůžou zachránit vzácné barokní varhany v Manětíně na severním Plzeňsku

26. leden 2018

Akci nazvanou Na plzeňské paletě už podruhé pořádá spolek Svět podle Jakuba. Výtvarníci z celého Česka různými technikami ozdobili malířské palety. Ty se budou během roku postupně dražit na několika výstavách.

„Tento ročník máme 76 výtvarníků. Techniky jsou různé. Jsou tu kresby, malby, aradecor, keramika, štuky, dokonce i řezbářské práce, kombinované techniky, fotografie a další. Letos jsme palety rozdělili do několika skupin. V galerii Jiřího Trnky v Plzni jsme začali tichou aukcí. Výstava se postupně přesune na tři další místa v Plzni a jedna výstava bude v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mariánské Týnici. Na všech místech bude při zahájení moderovaná aukce. Výtěžek opět půjde na restaurování varhan v kostele svaté Barbory v Manětíně,“ řekla Jana Roštíková ze spolku Svět podle Jakuba.


V Plzni bude výstava v galerii Jiřího Trnky do 25. února. Potom se 7. března přesune do E- centra ČEZ v Guldenerově ulici v Plzni, kde bude až do 20. dubna. Od 2. 5. do 17. 6. budou palety k vidění v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mariánské Týnici. Dům hudby v Plzni bude výstavu hostit od 17. 11. do 18. 12. 2018.
Další informace o výstavě i aukcích najdete zde.

Varhany v kostele sv. Barbory v Manětíně jsou podle varhaníka Adama Viktora unikátní hlavně tím, že se dochovaly v podstatě v původním stavu, což se podaří málokde. „ Varhany v roce 1721 postavil varhanář Leopold Spiegel, který byl exkluzivním odborníkem, jenž ve svých dílech dosahoval naprosté dokonalosti nejen řemeslné, ale také umělecké. A o to u varhan jde, o zvuk. Zvuk manětínských varhan je naprosto raritní ve své kvalitě. Nemůžu se dočkat, až si na ně zahraji,“ popsal Adam Viktora.
Varhany mají za sebou první část restaurování. „Během první etapy se nám podařilo, že se restaurovaly podstatné prvky varhanního stroje, to znamená veškeré traktury, táhla a podobně, to co bylo nejvíce napadené červotočem, aby se to nerozpadlo. Povedlo se již opravit i nějaké píšťalové rejstříky,“ popsal Marek Roštík ze spolku Svět podle Jakuba.

Ve druhé etapě se obnoví cínové píšťaly, opraví se dřevěné píšťaly a dojde i na restaurátorské práce na skříni varhan a řezbách. Marek Roštík by rád, aby se varhany v kostele svaté Barbory rozezněly v roce 2021 přesně 300 let od svého osazení na kůr.

autoři: mkl , jik
Spustit audio