Památky hlásí úspěšnou sezónu. V Plzeňském kraji přivítaly 235 tisíc návštěvníků

3. listopad 2022 11:11, aktualizováno

Hrady a zámky v Plzeňském kraji mají za sebou úspěšnou sezónu. Od začátku roku si dvanáct státních památek prohlédlo přes 235 tisíc lidí. To je o osm procent více než loni.

Poprvé po dvou letech hlavní sezónu nepřerušila ani jinak neovlivnila žádná covidová opatření, a tak hladce probíhala od dubna až do konce října. Oproti loňsku vzrostly kromě návštěvnosti i výnosy ze vstupného, ačkoliv ve srovnání s rokem 2019 počet návštěvníků klesl o jedenáct procent.

Jak uvedla mluvčí Národního památkového ústavu Markéta Slabová, nejvyhledávanější památkou byl jako obvykle hrad Rabí, který vidělo 55 tisíc lidí, na stupních vítězů se dále objevily Velhartice a Švihov. Skokanem roku se stal zámek v Červeném Poříčí na Klatovsku, ten přilákal třikrát více turistů než loni. Přitáhly je nově otevřené interiéry v obnovené budově předzámčí s výstavou o šlechtických dětech.

Nyní památky čeká velký úklid po náročné sezóně a následně zazimování – nábytek nebo lustry se zakryjí potahy, předměty z citlivých materiálů se uloží do depozitářů. Následně se bude pokračovat v různých stavebních pracích, restaurování a třeba zámek Kozel čeká inventura 26 tisíc kusů knih.

Není všem dnům konec

Přestože hlavní sezóna končí, některé památky zůstávají otevřené i nadále. Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci můžete navštívit až do prosince, zámek v Horšovském Týně na Domažlicku bude od 4. do 10. listopadu hostit filmový festival Juniorfest. Většina památek pak chystá adventní program. Rozhodně tedy je na co se těšit.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio