Památky od státu by Karlovarský kraj převzal za určitých podmínek

6. únor 2006

O převodu památkových objektů na kraje nebo města uvažuje ministr kultury Vítězslav Jandák. Památkáři by podle něj měli dohlížet na dodržování památkového zákona, a ne sami památky provozovat. S tím souhlasí i vedení Karlovarského kraje. Podle náměstka hejtmana Jiřího Behenského by kraj byl ochoten od státu převzít památkové objekty, pokud by s nimi byly na kraje převedeny i peníze na jejich údržbu.

Podle Behenského například po převodu hradu Loket na město začala památka rychle vzkvétat a začala být lépe využívána pro turistický ruch. V Karlovarském kraji by stát mohl na kraj převést zámek a hrad v Bečově nad Teplou, zámek Kynžvart a zámek Valeč. Bečov s výjimečným relikviářem svatého Maura i Kynžvart patří spolu s Loktem k nejnavštěvovanějším památkám. Zámek Valeč je nyní pro veřejnost uzavřen.

Logo

Behenský se domnívá, že stát by musel spolu s památkami převést na kraje i peníze na jejich údržbu a provoz, jako to udělal u nemocnic, galerií nebo muzeí. Je přesvědčen, že kraj by se uměl postarat i o další tři památkové objekty. Vlastnictví památek má úzkou návaznost na projekty, které Karlovarský kraj podporuje. Jde například o Burgenstrasse - Hradní cestu. Na Hradní cestě leží Zámek Kynžvart a bečovský hrad a zámek.

Karlovarský kraj je vlastníkem několika památkových objektů - sokolovského zámku, který je v majetku Krajského muzea v Sokolově, renesanční mincovny v Jáchymově a letohrádku v Ostrově.

Logo

O záměru převést některé státní hrady a zámky na kraje informoval Jandák již loni, uvažuje ale o převodu objektů bez mobiliáře. V držení státu by chtěl ponechat jen "nejvýznamnější objekty", například Karlštejn, Konopiště či Hlubokou.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio