Památky v Plzeňském kraji překvapí návštěvníky novými prohlídkovými okruhy

Některé hrady a zámky v Plzeňském kraji nabídnou v nadcházející sezoně návštěvníkům nové expozice, jiné prohlídkové okruhy či zábavné akce. Řada památek otevře již o Velikonocích, například vodní hrad Švihov a hrad Kašperk na Klatovsku, který překvapí expozicí o zakladateli hradu Karlu IV. V Horšovském Týně se zase chystá nová zbrojnice.

Novinkou sezony na hradě Kašperk bude druhý prohlídkový okruh se západní věží i expozice o mládí zakladatele hradu Karla IV. Podle slov kastelána Zdeňka Svobody se podařilo pracovníkům hradu získat unikátní panovníkův životopis a návštěvníci prý budou možná překvapeni, kolika bitev se musel zúčastnit už jako mladý muž či kolik zažil složitých situací, při kterých riskoval život. Hrad Kašperk také chystá otevření naučné stezky v okolí hradu, po níž kdysi chodili pašeráci. Návštěvníci se tak mohou dostat na místa, kam dosud nevedly jiné cesty. Druhý prohlídkový okruh, expozice i naučná stezka začnou sloužit nejpozději od začátku července.

Karel IV.

Hrad a zámek Horšovský Týn na Domažlicku nabídne návštěvníkům renovovanou zbrojnici. Exponáty se budou nově vystavovat v deseti prosklených skříních, které jsou replikami historických skříní na zbraně. Návštěvníci si budou moci prohlédnout i exempláře, které byly dosud ukryty v depozitáři. K vidění budou desítky kusů loveckých, orientálních i vojenských zbraní. Kastelán Jan Rosendorfský uvedl, že přípravu zbrojnice zpozdilo mrazivé počasí. Nebude proto přístupná hned od začátku sezony, ale o několik týdnů později. Žádný nový prohlídkový okruh hrad a zámek nechystá. Již nyní jich má šest.

Horšovský Týn - zámek

Vodní hrad Švihov připravuje na sezonu řadu zábavných akcí, například květnové dobývání hradu či noční prohlídky v srpnu. Novinkou je společná zábavné odpoledne pro zdravé a handicapované děti. Uskuteční se koncem května.

Švihov

Zámek Kozel ve Šťáhlavech na Plzeňsku nic mimořádného letos nechystá. Jako obvykle se uskuteční v jízdárně několik výstav a koncertů, promoce studentů některých fakult Západočeské univerzity a v kapli svatby.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio