Pandemie i letos výrazně omezí masopust v Postřekově

26. leden 2022 20:43, aktualizováno

Legendární masopust v Postřekově na Domažlicku se má letos uskutečnit od 25. února do 1. března. Vše ale záleží na vývoji pandemie.

Doba masopustů se blíží. Jenže pandemie koronaviru a nová varianta omikron bude mít i letos na jejich slavení vliv. Už vloni byl kvůli pandemii masopust omezený, ani letos nebude ve stejné podobě jako před covidem a o tom, zda vůbec proběhne, se rozhodne až týden před akcí. „Čekáme na vývoj nákazy, pokud by se zlepšila situace, tak proběhne kytičkový a maškarní průvod, ale nebude zakončen v sále či na hřišti. S pořádáním bálů vůbec nepočítáme,“ potvrdil starosta Postřekova Petr Anderle.

Postřekovští plánují nové muzeum i opravy božích muk

V Postřekově na Domažlicku mohou turisté navštívit také muzeum krojů, hasičské muzeum a síň tradic, věnovanou historii obce i tradici výroby kanafasu. „Plánujeme všechny tyto expozice umístit pod jednu střechu, v úvahu přichází historická budova školy, kde by mohlo být i infocentrum,“ prozradil starosta.

Ke zvelebování obce patří také obnova sakrálních staveb v krajině a právě další křížky v obci i v jejím extravilánu bude letos Postřekov opravovat. „V katastru obce máme 21 křížků, letos by měly přijít na řadu čtyři nejpoškozenější. Oprava je vyčíslena na 190 tisíc korun a obec bude žádat o dotaci z programu Údržba a obnova kulturních a venkovských prvků ministerstva zemědělství. Dotace je poskytována až do výše 70 % uznatelných nákladů. Pokud bychom neuspěli, odložíme akci na následující rok,“ uvedl Petr Anderle.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio