Parašutistický výcvik nebo řízení opravdového letadla si vyzkoušejí děti na leteckém táboře v Plasích

13. červenec 2018 11:00

Tábor už po šesté pořádá třemošenský Dům dětí a mládeže Kamarád, a to přímo v areálu plaského letiště. Tábor má dva běhy - parašutistický nazvaný Červené barety a letecký s názvem 100 let československého letectví.

Na táboře v Plasích je dnes velmi živo. Na letištní ploše úspěšně přistálo pět vojenských výsadkářů, kteří vyskočili ze záchranářského vrtulníku z Líní a 65 dětí v maskáčích jim obdivně tleská.

„Máme Den otevřených dveří a pozvali jsme Armádu České republiky, 4. brigádu rychlého nasazení Žatec a piloty a letecké techniky ze 4. základny dopravního letectva Praha,“ vysvětlil vedoucí tábora Stanislav Kutheil z Domu dětí a mládeže Kamarád v Třemošné.

Život na táboře je dobrodružný a děti se rozhodně nemají možnost nudit. Spí se ve stanech, ráno si na zocelení těla dají klasickou rozcvičku a potom začínají výpravy po okolí, různé bojovky nebo možnost vyzkoušet si pilotovat letadlo, a protože tábor není pro žádné padavky, musí děti absolvovat i noční přespání v lese.

Děti se učí, jak přežít v přírodě

„Tábor není příliš jednoduchý. Pro děti je to poměrně fyzicky i psychicky náročná záležitost. Provádíme tak zvané noční taktické výsadky, kdy děti odvezeme autem se zakrytými okny do lesa, kde musí do rozbřesku přenocovat, potom se zorientovat podle mapy a najít sklad potravin. Provádí nějakou monitorovací činnost nebo hrají bojovou hru. Potom se musí po své osy vrátit zpět do tábora,“ popsal Stanislav Kutheil.

Děti sice na parašutistickém táboře s padákem neskáčou, ale učí se ale balit padáky, topografii, navigaci, bojová umění nebo jak přežít v přírodě. Na tábor jezdí děti z celé České republiky.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio