Pavel Kuka: Trenéřina mě láká, ale pořád mám vizi, že si chci život užívat než si ho odpracovávat

12. červen 2024

V pátek 14. června začíná fotbalové Euro 2024. Bývalý reprezentační útočník Pavel Kuka byl stříbrný z Eura 1996. Bude sledovat zápasy? Fandil také hokejistům. Nakonec sám na hokej přesedlal.

Euro 2024 se koná v Německu. „Na dva zápasy v základní skupině pojedu, hlavně na ten s Portugalskem. Budou určitě hodně útočit a tlačit, ale myslím, že můžeme uhrát velmi dobrý výsledek. Řekl bych, že je můžeme i porazit,“ předpovídá legenda fotbalové Slavie.

„O portugalském fotbalu nejsem zase tak úplně přesvědčený. Jsou to vynikající fotbalisti, ale na mezinárodní úrovni jsme je před těmi 28 lety porazili i my. Myslím, že český fotbal je natolik chytrý a herní inteligence tak vysoká, že si dokážeme s kvalitou Portugalců poradit. A že ve standardních situacích budeme mít obrovskou výškovou převahu a můžeme toho využít.“

Z fotbalu na hokej

Pavel Kuka zažil úspěšné Euro v roce 1996, kdy Češi vybojovali stříbro. Medaili má uloženou v trezoru. „Ale už je na ní těch 28 let vidět,“ směje se. „Těžká nebyla, těžké medaile se dělají v hokeji a hlavně ty zlaté,“ naráží na nedávný úspěch hokejistů na Mistrovství světa. Hokej má rád, nakonec sám ho začal amatérsky hrát na pozici brankáře. „Pro bránu jsem se rozhodl, protože neumím moc bruslit, a v tomto směru už toho moc nedoženu,“ usmívá se.

Zápasy sledoval a užíval si je. „Specificky jsem se zaměřil na gólmana. Z mýho pohledu předvedl neskutečnej výkon. Já jsem optimista, klukům jsem věřil a na jejich vítězství jsem si dokonce vsadil ještě před turnajem,“ prozradil v rozhovoru.

Sparta vs. Slavie

Jako hráč a teď fanoušek Slavie musel zkousnout, že klub dvakrát po sobě zůstal v lize na druhém místě. Tituly vybojovala Sparta. „Pro tyhle dva kluby je úspěch pouze první místo. Ale za posledních deset let si myslím, že to nebylo tak špatné, jak to teď cítíme a že ten příští rok už bude lepší, úspěšnější.“

Úspěchy v českém fotbale se také mění, protože nedokážeme hráče udržet na stejné výkonnostní úrovni. Ti hráči půjdou za lepším. Myslím, že Slavie se z toho poučila. My jsme se po úspěchu na Euru 96 doslova rozprchli do prestižních evropských klubů. Dnes je mančaft vyváženější a hráči nepotřebují jít za každou cenu do zahraničí. Hrát za Spartu nebo Slavii je dnes více než se trápit na konci tabulky nějaké vyšší evropské soutěže,“ myslí si vicemistr Evropy z roku 1996.

K trénování se uvázat nechtěl

Po skončení kariéry bylo lákavé u fotbalu zůstat, na druhou stranu se těšil na změnu rytmu. „Měli jsme dovolenou jen 14 dní v červnu a 14 dní v prosinci, jinak žádná volná sobota, neděle. A to se týkalo i trenérů. Nemohl bych jet s dětma v březnu na hory nebo s nimi strávit nějaký čas v kuse v červenci. A já s nimi ten čas trávit chtěl a to se mi splnilo. Kdybych pokračoval v trenéřině, tak bych toto nezažil.“

Na druhou stranu přiznává, že ho to pořád láká a změnit rytmus bylo těžké. „Lákám se sám, člověk má rád ten trávník, to hřiště, chce prožívat ty výsledky, ale nebýt s rodinou by byla ta daň, a to jsem nechtěl. Láká to vlastně pořád, ale pořád mám vizi, že si chci život užívat než si ho odpracovávat.“

Alex Mynářová a Pavel Kuka

Sleduje kroky nového reprezentačního trenéra Ivana Haška? Je lepší, když je tým považovaný za favorita, nebo když se od něj neočekává takový úspěch? Součástí profesionální smlouvy jsou i zakázané aktivity ve volném čase. Porušil je někdy? Poslechněte si v pořadu Alex a host.