Pavlína Filipovská dnes slaví 80. narozeniny

28. květen 2021

Jako malá chodila Pavlína Filipovská za tatínkem do divadla, herečkou se ale stát nechtěla, plánovala studium veteriny. Pak se ovšem v roce 1959 stala členkou divadla Semafor a osud ukázal svou sílu.

„Dělala jsem zkoušky na Divadelní fakultu Akademie múzických umění, ale nevzali mě. Pak jsem udělala konkurz do Divadla Semafor. A abych mohla v Semaforu hrát, musela jsem také zpívat. Byla jsem nucena zpívat po celých pět let, tak si ty hlasivky zvykly. Necítím se být zpěvačkou. Zpívám proti pravidlům všech škol, když mě slyší školený zpěvák, možná, že trne, kdy mi v krku něco lupne," takhle o sobě vyprávěla v roce 1965 v časopisu Melodie dcera legendy českého herectví a dabingu Františka Filipovského, tehdy čtyřiadvacetiletá Pavlína.

Jiří Suchý a Jiří Šlitr jí připravili teenagerský naivkový repertoár a nová hvězda české populární hudby byla na světě. Vždyť písnička Včera neděle byla v jejím podání jednou z melodií, o které si do pražského rozhlasu nejčastěji psali zahraniční posluchači a ještě v roce 1965 ji francouzské vysílání hrávalo na přání.

Zpěvačka, televizní a filmová herečka, spisovatelka a moderátorka Pavlína Filipovská se stala jednou z prvních hvězd Semaforu, později zářila v divadlech Apollo a Rokoko. Pro jednu generaci dětských televizních diváků byla i milou průvodkyní dětských televizních pořadů. Patnáct let v televizi uváděla oblíbený pořad Dostaveníčka.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.