Pec pod Čerchovem hostí o víkendu dřevorubecké slavnosti

5. červenec 2019 15:10

Nasadit řetěz na motorovou pilu nebo porazit strom na přesnost. I tyhle disciplíny nabídne 14. ročník dřevorubeckých slavností v Peci pod Čerchovem.

Zvuk pil i potlesk uslyšíte během dřevorubecký slavností a možná i škodolibý smích. Přestože jde o závod, nejsou zlaté medaile tím hlavním. „Jezdím po takových menších závodech. Trénuju doma, snažím se tomu přijít na kloub. Tady je to spíš o tom se pobavit a nic nehrotit. Děláme to hlavně kvůli lidem, aby se bavili. Navíc se tu potkáme s klukama z lesa,“ řekl na loňské akci Miroslav Dýče, který ani letos nebude na dřevorubecké slavnosti chybět.

Přesný program Dřevorubeckých slavností najdou zájemci na webových stránkách.

Zúčastní se i Jan Fišer, který si pět disciplín štafetu nebo třeba kácení na přesnost vyzkoušel loni poprvé: „Před tolika lidmi se mi nervozitou roztřásly ruce. Na podobných závodech jsem byl poprvé.“ Samotný závod dřevorubců začne letos v sobotu 6. července ve 14 hodin. Během pauzy potom představí místní závodník Zbyněk Weninger zcela novou motorovou pilu pro světové dřevorubecké závody.

Neděle 7. července bude patřit Podčerchovské rozporce, tedy závodu tažných koní. I na ty čeká několik disciplín. „ Hlavní bude tah klády, kdy kůň za sebou potáhne těžkou kládu a bude překonávat různé překážky. Například kladinu, kolotoč, vodní brod či slalom. Vše je na čas a dále se sbírají trestné body za shozené špalky u různých disciplín,“ popsal organizátor Aleš Januš s tím, že závod koní začne ve 14 hodin.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň