Pekárna v Bořicích žije Chodskými slavnostmi, koláčů peče tisíce

9. srpen 2024 10:05

900 kilo polohrubé mouky, 700 kilo cukru, 6 tisíc vajec, 2,5 tuny tvarohu. Tolik surovin spotřebují během tří dnů na koláče určené pro Chodské slavnosti v pekárně v Bořicích na Domažlicku.

Zhruba 9 tisíc koláčů napečou v pekárně v Bořicích na Domažlicku na Chodské slavnosti

Na letošní Chodské slavnosti napečou v bořické pekárně zhruba 9 tisíc koláčů. Mají na to tři dny a tři noci. Aby pec nestihla vychladnout, střídají se tam v nepřetržitém provozu dvě party pekařek a takzvaných merhovaček, které koláče zdobí. Při práci si povídají a také zpívají. 

„Každá z holek ví, co dělat, a má jasnou roli. Jsou tu zadělávačky, vyvalovačky, tvarohářky a na konci merhovačky. Pak dílo převezmou pekaři,“ popisuje vedoucí pekárny Lenka Vondrovicová, která zároveň prozrazuje, že dobrý koláč by se neobešel bez přidání rumu.

„Jeden koláč zvládnu za dvacet sekund,“ uvádí merhovačka Marie Johánková, která zdobí koláče povidly. Na dolním Chodsku se koláče mažou celé tvarohem a následně se povidly kreslí vzory kytiček a ptáčků, jež můžeme znát z místních krojů.

Bořická pekárna bude v provozu až do sobotního odpoledne. Jak říká její majitelka, Marie Vondrovicová, koláčů je dostatek, takže kdo přijde, s prázdnou neodejde. Navíc tady už teď přijímají objednávky na příští rok.

autoři: Martina Klímová , abk
Spustit audio