Peníze z EU by měly pomoci zemědělcům na Tachovsku

22. srpen 2006

Zemědělství zůstává nejdůležitějším odvětvím v oblasti Českého lesa i po příchodu zahraničních investorů s lehkou průmyslovou výrobou. Místní agropodnikatelé, kteří doufají, že jim vstup do Evropské unie přinese více peněz, se proto snaží pro příštích sedm let připravit velké investiční akce, za jejichž pomoci by se dařilo v evropské dotační politice uspět. Uvažují a plánují tak například v Částkově na Tachovsku, ve vesničce na rozhraní masivu Českého lesa a Chodské pahorkatiny, kde v posledních desetiletích klesl počet obyvatel na polovinu. Dnes má trvalou adresu v Částkově tři sta lidí.

O zastavení úbytku obyvatelstva, zvýšení pracovních příležitostí a zdůraznění zajímavé, přesto opomíjené turistické lokality, usiluje místní zemědělská společnost. Chystá se na to pomocí evropských peněz, které hodlá čerpat pomocí Místní akční skupiny Český les.

Konkrétní plány zemědělců v Částkově jsou většinou spojeny s rozvojem oblasti a s pomoci sousedním obcím. Společně s Částkovem plánuje firma vybudovat biostanici. Protože náklady jsou odhadovány mezi padesáti až osmdesáti miliony korun, je doba výstavby závislá na výši podpory z ministerstva průmyslu a zemědělství, která je bohužel pro podobné účely v současné době minimální. Denní výkon ekologického zařízení se pohybuje mezi pěti sty až tisícem kilowatů. Zdrojem zelené energie by měla být kukuřice a chlévská mrva.

Logo

Cestovní ruch by mělo zvýšit už v příštím roce muzeum staré zemědělské techniky, na kterém se pro změnu zase podílí blízká obec Halže. Za jeden a půl milionu korun vznikne přestavbou staré usedlosti. Návštěvníci se budou moci obdivovat strojům, které sloužily ke zpracování zemědělských produktů před dvěma sty lety. Představy o tehdejším životě na venkově pak doplní kompletní dobová kovárna a pekárna. Obce a agropodnikatelé budou ale muset myslet také na to, že do přihraničních částí Tachovska vedou špatné přístupové cesty.

Kvůli špatnému stavu už je neprůjezdná účelová komunikace, kterou využívali jak místní občané, tak také hospodáři pro přepravu zemědělské techniky a která zkracuje cestu o celých sedm kilometrů. Do její opravy a asfaltování se pustí zemědělská společnost tentokrát ve spolupráci s obcí Ctiboř za dva roky. Pro tento záměr si investoři musejí připravit dalších jeden a půl milionu korun.

autor: Sylva Heidlerová
Spustit audio