Peníze z EU pomáhají zvyšovat Škodovákům kvalifikaci

Dotaci 3,5 milionu korun na dva vzdělávací projekty získala na letošní rok od Evropské unie plzeňská Škoda Kovárny. Peníze z Evropského sociálního fondu a od státu pomůžou zvýšit schopnost firmy i zaměstnanců přizpůsobit se novým ekonomickým a technologickým podmínkám a podpoří konkurenceschopnost výroby.

Projekt nazvaný Vnitropodnikový manažer je čtyřsemestrový. Jeho absolvent může řídit malý nebo střední útvar. V modulovém systému si zaměstnanci volí vzdělávací akce z oblasti řízení lidských zdrojů, výroby, informací a finančních zdrojů. Kromě vzdělávání jazykového a povinného pro výkon profese si lidé vybírají výuku tak, aby mohli profesně růst. Po ukončení obdrží certifikát s celostátní platností. První semestr začal v září a účastní se ho 131 ze 700 zaměstnanců společnosti.

v ocelárně

Druhým projektem je rekvalifikační kurz hutnické a kovářské práce, který pomůže řešit trvalý nedostatek kvalifikovaných kovářů a ocelářů. Učební obory hutník - ocelář a strojní kovář se totiž v regionu nevyučují. Kurz začne v únoru a trvá 18 měsíců. Výuku zajistí Střední průmyslová škola strojnická. S ní firma už před dvěma lety vedla obdobný projekt dotovaný plzeňským úřadem práce. Do pracovního poměru díky němu už nastoupili čtyři z pěti vyškolených ocelářů a všichni tři kováři.

V ocelárně
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio