Planá na Tachovsku má plány s bývalou mincovnou

15. duben 2017

Jediné co vás nejspíš zaujme na mincovně a pivovaru v Plané je čáp na komíně. Mincovna stála v centru města od sedmnáctého století. Později byl v domě na okraji náměstí pivovar a muzeum a za minulého režimu strojírenská firma. Posledními majiteli byli tři Italové a jeden Čech. Od nich město zchátralý dvoupatrový dům s komínem a dvorkem koupilo a chce ho zachránit a dál využívat.

Objekt je situovaný do písmene U a má několik pater. Kromě muzea by mohl objekt sloužit jako kulturní společenské centrum s venkovní scénou. Součástí je i věž, ve které město plánuje vybudovat vyhlídku nebo galerii.

„V budově bychom rádi měli výstavní prostory v rámci muzea. Jednalo by se o historii mincování a o rody, které Planou prošly. Dále bychom chtěli cílit i na novodobou historii na společné soužití Čechů a Němců včetně druhé poloviny 20. století až po současnost. Vzhledem k tomu, že se zde v poslední době konala řada akcí na obnovu krajiny, myslím, že i to by zde mohlo najít své místo,“ popsala představy města starostka Plané, Martina Němečková.

Místo působí jako strašidelný zámek a ačkoliv jsou interiéry poměrně zdevastované, podle Martiny Němečkové samotná stavba momentálně nepotřebuje žádné větší finanční dotace. Nicméně ani mincovně se nevyhnul vpád vandalů. „ Před rokem sem bohužel někdo vlezl a pokoušel se vyřezat trámy, ale nestihl je odvézt. Tím pádem se vše sesypalo a my jsme museli před zimou provést zajišťovací práce,“ popsala Němečková.

Veškeré plánování co s budovou na kraji náměstí v Plané bude, je teprve na začátku. Podle hrubých odhadů by přeměna mincovny na muzeum stála deset, ale možná i desítky milionů korun. Město bude nyní přemýšlet, do čeho se pustí a kde na přestavbu vezme peníze.

autor: jik
Spustit audio