Plastický chirurg Lukáš Frajer: Vrásky nepovažuji za nepřítele, ale nevidím důvod, proč je nezmenšit

7. prosinec 2020

Plastický chirurg Lukáš Frajer se ve své praxi věnuje především operacím prsou, a to žen i mužů. Zkušenosti ale má i s chirurgickou léčbou transsexuality.

Mezi nejčastější zákroky v estetické medicíně patří operace očních víček. „Od určité doby je to i zdravotní problém, kdy mají lidé pocit, že špatně vidí a zužuje se jim zorné pole,“ říká Lukáš Frajer.

Primárně se ale zkušený lékař věnuje operacím ženských i mužských prsou. „V případě mužů jde často o gynekomastii, kdy dochází ke zduření mléčných žláz. Musíme ale rozlišovat mezi pravou gynekomastií, kde jde opravdu o žlázu, nebo pseudogynekomastií, kde se jedná o vazivovou tkáň a velkou tukovou složku,“ vysvětluje lékař onemocnění, které může postihnout muže bez rozdílu věku.

Od vygumování vrásek po transplantaci obličeje

K častějším operacím obličeje patří tzv. lifting, který slouží k omlazení. „Je to technika, která je tu s námi už nějaký ten čas a je vhodná pro počínající stárnoucí obličej převážně žen, u kterých jsou výsledky viditelnější než u mužů,“ vysvětluje chirurg.

„Vrásky nepovažuji za třídního nepřítele, ale nevidím důvod, proč je nevylepšit nebo nezmenšit, pokud se někomu nelíbí,“ říká. „Na vygumování vrásek slouží botulotoxin. K vyrovnání nebo doplnění objemu, který samozřejmě věkem ubývá, pak slouží kyselina hyaluronová.“

Pokroky v medicíně ale už umožnily takové operace jako transplantaci obličeje. „Taková operace je ale velmi obtížná. Například pan doktor Pomahač, který tuto operaci provedl ve Spojených státech, má v týmu asi třicet mikrochirurgů. A počet pacientů, kteří jsou na to vhodní, je velice omezený,“ uvádí na pravou míru Lukáš Frajer.

Léčba transsexuality

Plastický chirurg Lukáš Frajer se věnuje také chirurgické léčbě transsexuality. Tato nemoc, která se řadí k poruchám pohlavní identity, se definuje jako přání žít a být akceptován jako příslušník opačného pohlaví. „Je to onemocnění, které vzniká již v prenatálním vývoji, kdy vlivem hormonů může dojít k poruše sexuální identifikace,“ vysvětluje.

Součástí léčby této nemoci jsou i operace, které přemění muže na ženu či naopak. „Vše má své úskalí, co se ale týče věrohodnosti genitálu, je v uvozovkách lepší předělávat muže na ženu. Problémem ale je, že tito pacienti už mají často tzv. sekundární pohlavní znaky, to znamená třeba velká ramena,“ dodává lékař.

Ovlivňují estetickou chirurgii módní trendy? A jaké operace by Lukáš Frajer zařadil k nejbolestivějším? Uslyšíte v audiozáznamu celého pořadu Xaver a host.

Spustit audio