Plzeň a Brdy propojí nová cyklostezka

11. červen 2018

Nová 37 kilometrů dlouhá cyklostezka propojí Plzeň a Brdy. Povede bezpečně mimo frekventované komunikace, částečně využije polní cesty, ale se zpevněným povrchem.

Turisticky atraktivní oblast Brd bude nyní lépe přístupná. Obce, ležící na trase Plzeň Brdy, připravují společně stavbu cyklostezky v podstatě od chvíle, kdy byl bývalý vojenský prostor zpřístupněný a vznikla tam Chráněná krajinná oblast.

Do stavby se zapojí všechny obce, kterými trasa povede, tedy  Plzeň, Starý Plzenec, Šťáhlavy, Nezvěstice, Žákava a Spálené Poříčí. Podle starosty Spáleného Poříčí Pavla Čížka ze Starostů a nezávislých by se už letos mohl vybudovat zhruba tříkilometrový úsek ze Spáleného Poříčí do Hořehled. Náklady na tento úsek se odhadují na pět až šest milionů korun a krajská dotace pokryje asi polovinu. Letos už bude také hotová trasa z Plzně právě do Spáleného Poříčí.

I v dalších obcích, například v Nezvěsticích nebo Žákavě, už je vše připravené a pokud dostanou stavební povolení, mohla by už v příštím roce sloužit stezka cyklistům. Jak informovala naše redaktorka Jitka Englová, začne v příštím roce jezdit přímý vlak z Plzně do Mirošova, a tak se nabídka pro pěší turisty a cyklisty ještě rozšíří.

autoři: en , Michaela Svobodová
Spustit audio