Plzeň a Klatovy se připravují na advent a Vánoce

23. listopad 2014

Přesně za týden začíná advent a za 31 dnů je Štědrý den. Také města na západě Čech se proto začala "oblékat" do svátečního. Technické služby instalují v ulicích světelnou výzdobu a lesníci kácejí stromy, které ozdobí náměstí. Do vánoční výzdoby se už pustila i Plzeň.

Jak bude letošní vánoční výzdoba v západočeské metropoli vypadat upřesnila mluvčí Magistrátu města Plzně Zdeňka Kubalová. „Montáž výzdoby začala 15. listopadu směrem od Náměstí Republiky do přilehlých ulic. Dále se z významných lokalit bude zdobit Klatovská ulice, Americká, Chodské náměstí. Končit by se mělo v Kopeckého a Smetanových sadech. Vše by mělo skončit do 28. listopadu. Většina vánoční výzdoby již využívá technologii LED, pouze prvky na Klatovské třídě jsou ještě žárovkové," říká Kubalová.

Výzdoba bude stejná jako v loňském roce a město na ni vyčlenilo 1,5 milionu korun. Na Náměstí Republiky v Plzni jsou už ozdobené sloupy vánočními světýlky a na tradičním místě tam stojí zatím neozdobený vánoční strom.

„Vánoční strom, tak jako již tradičně, pochází z Plzně, konkrétně z Plzně - Božkova od soukromých majitelů ze zahrady. Je to krásná stříbrná jedle, ojíněná, vysoká 14 metrů. Nazdoben bude během 10 - 12 dnů a rozsvícen by měl být první adventní neděli panem primátorem a panem biskupem," popisuje Richard Havelka ze Správy veřejného statku Města Plzně.

Součástí této slavnosti bude 30. listopadu i hudební program. Předvánoční atmosféru na plzeňském náměstí dotvoří od 27. listopadu do 23. prosince tradiční trhy. V prosinci bude opět fungovat i oblíbená vánoční pošta a ve středu 17. prosince budou lidé na náměstí společně zpívat koledy.

Na Vánoce se připravují už i v Klatovech

Do vánočního se v těchto dnech oblékají také Klatovy. Světelné řetězy postupně ozdobí ulice a od 28. listopadu bude svítit i strom na náměstí.

Podle ředitele klatovských Technických služeb Petera Pošefky to bude strom pokácený v Mercandiniho sadech. „Je to strom, který byl určený k pokácení z koncepčních důvodů a ten strom se důstojně rozloučí s Klatováky na náměstí v Klatovech. Takže je to symbolika, že ten strom vlastně svoji poslední cestu bude mít jako strom, který bude na náměstí. Je to stříbrný smrk, veliký přibližně kolem 12 metrů," dodává Pošefka.

Letos se mohou Klatované těšit na novinku. Protože má město nové veřejné osvětlení na náměstí, nakoupilo za sto tisíc korun pro náměstí také nové vánoční osvětlení.

autor: lum
Spustit audio