Plzeň bude usilovat o ocenění Evropské město kultury

O získání prestižního ocenění Evropské město kultury v roce 2015 bude usilovat město Plzeň. Rozhodli o tom jeho radní. Podle slov náměstkyně primátora Marcely Krejsové, o tom, zda město uspěje, by mohla Evropská komise rozhodnout možná zhruba už za dva roky. Pokud by Plzeň titul získala, měla by šanci dostat nemalé investiční dotace na dobudování kulturní infrastruktury.

Krejsová uvedla, že Plzeň má podle svých radních poměrně velkou šanci titul získat, ale je třeba k tomu ještě hodně věcí naplánovat. Útvar magistrátu zaměřený na evropské projekty bude nyní zjišťovat co největší množství informací o udělení titulu i o podmínkách vstupu do soutěže. Začne také připravovat patřičnou analýzu.

Plzeňská radnice

Úspěch Plzně by mohl přinést peníze od EU na investice do některých projektů v kultuře. Udělení titulu by například napomohlo získat peníze na stavbu nové knihovny. V tomto projektu by mohla Plzeň navíc spolupracovat se svým francouzským partnerským městem Limoges. Další projekty, se kterými město dlouhodobě počítá, a které by případně mohly získat podporu v souvislosti s titulem, je například galerie, muzeum loutek nebo výstavba nové divadelní budovy.

Kromě investičních akcí by město muselo také naplnit tyto instituce programově. Už nyní je v Plzni každoroční mezinárodní divadelní festival, filmový festival, hudební festivaly a další kulturní akce. Jednou z dalších věcí, která je pro udělení titulu podstatná, je jedinečnost v určitém kulturní oblasti. Krejsová je přesvědčena, že Plzeň je výjimečná svou loutkářskou tradicí.

Titul Evropské město kultury získala z českých měst zatím jen Praha.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio