Plzeň instalovala na střechu radnice včelí úly

17. září 2019 07:30

Plzeňská radnice v těchto dnech umístila na střechu své budovy dva včelí úly. Pokud se tu včelám bude dařit, město je hodlá rozmístit i na další nemovitosti, které jsou v jeho majetku.

Myšlenka instalovat včelí úly na střechu plzeňské radnice na náměstí Republiky existuje už dlouho. Podmínkou tohoto kroku byla instalace vzduchotechniky v jednacím sále zastupitelstva a následná možnost omezení větrání okny. S nápadem včelaření na radnici přišel bývalý magistrátní zaměstnanec, včelař. Ten zajistil umístění včelstev a aktuálně se o včely rovněž stará,“ řekl Petr Triner, ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně.

Podle údajů Českého statistického úřadu zkonzumuje každý Čech ročně jeden kilogram medu. Jeho spotřeba roste, ale včelstev ubývá. Podle dokumentu, který v roce 2016 schválila vláda, by jich mělo být v České republice ideálně kolem 750.000. Jenže loni to bylo pouze 632.000.

Podle primátora Martina Baxy by se už příští rok mohl stáčet med. Ten pak bude sloužit třeba k propagačním účelům. Městské prostředí je pro včely překvapivě vhodným, poněvadž skýtá rozmanitost kvetoucích stromů a keřů v parcích, která se v historické části Plzně nachází v sadovém okruhu. Vedle opylení vegetace včely produkují mnoho pro lidské zdraví prospěšných produktů, a to med, propolis či včelí kašičku. Přesto je populace včel v posledních letech ohrožena pesticidy, onemocněními včel a jinými riziky.

Včelí úly ve městě nejsou žádnou raritou

Už v roce 2013 instaloval čtyři úly na střechu radnice českobudějovický magistrát. Praha má svá včelstva na střeše obchodního centra Chodov, na Pražském hradě, pod Vyšehradem i na dalších místech. I v mnoha evropských metropolích - v Paříži, Londýně, Vídni, Berlíně, Frankfurtu a dalších se myšlenka městského chování včel ujala.

Město Plzeň instalovalo na střechu své radnice na náměstí Republiky dva včelí úly, reaguje tak na fakt, že je populace včel v posledních letech čím dál více ohrožována
autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio