Plzeň je dějištěm letní školy jednobuněčné analýzy

10. září 2024 15:35

Ti nejlepší i začínající biologové a bioinformatici z celého světa aktuálně společně bádají v Plzni. Setkali se tu na letní škole jednobuněčné analýzy, kterou pořádají místní univerzity.

Přednáška v Biomedicínském centru LF UK v Plzni

Nemoc si může člověk představit jako puzzle, kdy každý dílek hraje svou roli. Na výzkum takových dílků neboli buněk se zaměřuje letní škola jednobuněčné analýzy. V Plzni ji od 4. do 11. září pořádá místní Biomedicínské centrum Lékařské fakulty Univerzity Karlovy společně s výzkumným centrem NTIS Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Účastní se jí studenti i velké kapacity v oboru, odborníci na biologii a bioinformatiku ze 16 zemí.

Přednáška v Biomedicínském centru LF UK v Plzni

„Letní škola se věnuje procesu jednobuněčné analýzy od začátku do konce. Účastníci si projdou všechny kroky od přípravy vzorků v laboratořích přes získávání informací až po zpracování dat a jejich aplikaci do výzkumu,“ popisuje jedna z organizátorek, Lucie Houdová z FAV ZČU.

Jak uvádí Monika Hlubová z lékařské fakulty, jednobuněčná analýza má využití nejen v medicíně, ale v nejrůznějších výzkumech zabývajících se jak živočichy, tak rostlinami či bakteriemi. Na výzkum lidských buněk imunitního systému se bude zaměřovat nové konsorcium, které založila Univerzita Karlova spolu se ZČU a Pensylvánskou univerzitou z USA. Cílem konsorcia je dát dohromady základní výzkum, převést ho do klinické praxe a připravit datové analýzy spolu s platformami pro sdílení dat.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio