Plzeň kvůli koronaviru ruší Slavnosti svobody

19. březen 2020 11:40

Vedení města Plzeň kvůli riziku šíření nákazy koronavirem ruší letošní Slavnosti svobody, které se měly konat 1. až 6. května. Jedny z největších oslav konce druhé světové války v Evropě měly být letos při 75. výročí osvobození Plzně americkou armádou velkolepé. Mimořádný program přesune město na příští rok, řekl dnes primátor Martin Baxa (ODS).

Slavnosti svobody patří k Plzni od roku 1990. Každoročně se jejich programu účastní desetitisíce lidí, do města se stále vracejí američtí a belgičtí veteráni, kteří Plzeň v květnu 1945 osvobodili. Letos se do Plzně chystalo sedm amerických a tři belgičtí veteráni, opět měl přijet i vnuk generála Pattona George Patton Waters a Plzeň očekávala také účast syna plukovníka Nobla - Charlese Nobla.

„Přijmout rozhodnutí o zrušení této akce je pro mě osobně i pro celý náš tým o to smutnější a těžší, že si připomínáme půlkulaté výročí. Vážnost situace nám ale nedovoluje, abychom kompletně zajistili takové bezpečnostní podmínky pro naše hosty a občany, které by je od možnosti nákazy onemocněním COVID-19 uchránily,“ řekl Baxa.

Plzeň nyní místo oslav uspořádá pouze neveřejné pietní akty, zástupci města položí květiny u pomníků a památníků. „Pokud by se situace v České republice vyvíjela příznivě, jsme schopni zareagovat a zajistit důstojné oslavy pro veřejnost. Při nich bychom určitě zprostředkovali Plzeňanům alespoň virtuální kontakt s veterány prostřednictvím spojení na dálku,“ řekla vedoucí magistrátního odboru prezentace a marketingu Jana Komišová. Podněty ke zrušení oslav dostalo město od veteránů i od některých klubů vojenské historie, které jsou stěžejními aktéry oslav. Současná situace a preventivní bezpečnostní opatření jim ale nedovolují pokračovat v organizačně i personálně náročných přípravách.

Slavnosti svobody jsou největší akcí, která byla v Plzeňském kraji kvůli šíření koronaviru odvolána. Organizátoři zrušili například vyhlášení hudebních cen Žebřík, na podzim se posunul filmový festival Finále, bez náhrady pořadatelé zrušili leteckou show Den ve vzduchu.

zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio