Plzeň má čtyři varianty, jak dál s kulturním domem Peklo

8. únor 2019 08:30

Plzeňští zastupitelé se seznámili s možnostmi řešení havarijního stavu kulturního domu Peklo. Loni se díky částečné rekonstrukci zjistilo, že krov budovy je napadený dřevokaznou houbou a hrozí zřícením. Město proto nechalo Peklo okamžitě zavřít.

Teď jsou ve hře čtyři možnosti - rekonstrukce - částečná nebo celková za stovky milionů korun, prodej nebo koncesní smlouva. Tedy dlouhodobý pronájem, kdy nájemce by musel dům sám opravit. Vyplývá to ze zprávy, kterou předložil zastupitelům radní města David Šlouf.

„Informativní zpráva zahrnuje všechny možnosti nakládání s objektem - od rekonstrukce velkého sálu, tedy od malé varianty za zhruba 254 milionů korun včetně DPH po velkou variantu, tedy opravu sálu plus celého objektu Pekla, která vychází kolem 510 milionů korun,“ řekl Šlouf.

Město teď na opravu nemá peníze, a pokud půjde tímto směrem, musí si vzít úvěr. Ten bude město zřejmě chtít z Evropské banky pro obnovu a rozvoj, u níž má otevřený úvěrový rámec ve výši 650 milionů korun, z něhož ale zatím nečerpala. Dotace na takový projekt se nyní podle Šloufa nedá sehnat, možná se objeví nějaké možnosti ve třetím plánovacím období EU po roce 2020.

Vedení města musí zvážit, která z variant je nejlepší

„Tyto dvě varianty mají nějakou logiku,“ uvedl Šlouf. Další objektivní možností je prodej Pekla, čtvrtou je koncesní řízení. To znamená, že město dá koncesní nabídku neurčitému okruhu zájemců. Ti by měli potom přijít a říct, co by v Pekle chtěli dělat, jakým způsobem by ho opravili a jaká je jejich představa o nájmu. Podle Davida Šloufa by pak měli nájemci dlouhodobým nájmem zajištěno, že se jim investice zhodnotí.

Zprávou chtěl radní seznámit zastupitele se všemi možnostmi. „Teď se o tom budeme bavit v zastupitelských klubech. Chtěl bych, aby se nejdéle v květnu rozhodlo o jedné z těch čtyř variant.“

O uzavření Pekla rozhodl loni v srpnu statik poté, co prozkoumal krovy a zdivo nad velkým sálem, které masivně napadly dřevokazné houby. Už koncem loňského roku dalo město do objektu 20 milionů korun na výměnu kotlů, rozvodů, radiátorů a sociálních zařízení. Komplexní obnovu nechali zastupitelé až na novou reprezentaci města.

Koncerty, divadla a maturitní plesy se musely přesunout do DEPA2015, které stejně jako Peklo provozuje městská společnost Plzeň 2015, a do dalších sálů ve městě, jako je Měšťanská beseda a Parkhotel.

autor: jik | zdroje: ČTK , Český rozhlas Plzeň
Spustit audio