Plzeň má další prvenství. Její drony se staly součástí integrovaného záchranného systému

1. listopad 2019 14:35

Hasiči na Plzeňsku získali významného spojence. Při zásazích jim budou oficiálně pomáhat plzeňské drony. Bezpilotní letouny provozované městem Plzeň, se dnes údajně jako první v Česku staly součástí integrovaného záchranného systému.

Město Plzeň je v provozování bezpilotních letadel hodně daleko. Dokázalo si vyřídit už řadu povolení, která jsou k jejich provozování zapotřebí. Má licenci od Úřadu pro civilní letectví. Hasiči už plzeňské drony využívat mohli a to asi po tři roky. Dnes vše dostalo oficiální podobu podpisem smlouvy.

Unikátní spolupráce vznikla mezi plzeňskými dronaři ze Správy informačních technologií města Plzně a složkami integrovaného záchranného systému (IZS). Město Plzeň tak může ještě více zefektivnit využití bezpilotních prostředků k záchraně života a zdraví a podpořit hasiče, policisty a záchranáře.

Plzeňské drony, tedy malé bezpilotní letouny, jsou nově součástí integrovaného záchranného systému. Drony s kamerami a další moderní technikou hasičům už několik let pomáhají například při monitorování požárů

„Drony se používají při velkých zásazích, jako jsou požáry výškových budov, větší nehody na dálnici, zřícené budovy, kde hrozí nebezpečí dalších sesuvů a není tedy možné poslat na průzkum hasiče,“ popisuje velitel požární stanice Plzeň-Košutka Michal Pathy. „Využití těchto prostředků je z mého pohledu zcela zásadní, neboť velitel zásahu si může v reálném čase udělat ucelený přehled o rozsahu požáru či jiné mimořádné události. Můžeme využít nejen dálkové laserové měření, ale i termovizi, a ve spojení s časovým údajem dokážeme relativně přesně predikovat další možné šíření nebezpečí či odhadnout předpokládaný čas likvidace,“ vysvětluje Pathy.

Smlouva plzeňské dronaře zavazuje k tomu, že musí být k dispozici 24 hodin denně a na výzvu Krajského operačního a informačního střediska (KOPIS) vyrazit k zásahu. „Musíme respektovat výjezdové doby, ve všední den je třeba vyjet na místo určení do 60 minut, mimo pracovní dobu pak do hodiny a půl,“ dodává Jakub Šantora, pilot úseku Drony Správy informačních technologií města Plzně. Drony mohou zasahovat po celém Plzeňském kraji.

Drony pomáhaly i při evakuaci Skvrňan kvůli bombě

Drony už hasiči hodně využili například při velkém požáru ubytovny loni v září, nebo při pádu vrtulníku do výrobní haly na Domažlické ulici či u zříceného starého domu nad vlakovým nádražím na konci mostu Milénia. Všichni máme určitě v paměti nedávný nález nevybuchlé munice v Plzni – Skvrňanech. Zde drony ze vzduchu monitorovali terén tak, aby se v uzavřené oblasti nevyskytovaly žádné nepovolané osoby. A když byla v polovině října řeka Úhlava kontaminována nebezpečnou látkou, hasiči také díky dronům mohli sledovat jak se tato látka šíří.

Tím, že jsou drony nyní oficiální součástí IZS, nemusí se při každém přeletu žádat o speciální povolení. Piloti dronů by do budoucna mohli mít také možnost využívat při cestě k zásahu auto s modrým majáčkem.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio