Plzeň má nové Technologické centrum BIC pro inovativní firmy

21. září 2022 20:01, aktualizováno

Sídlo v nově otevřeném technologickém centru v Plzni na Borských polích zatím našla firma, která se zaměřuje na vývoj průmyslové elektroniky. Časem se v prostorách, které kdysi patřily armádě, mohou objevit další.

Nové  technologické centrum na Borských polích

Město zrekonstruovalo vojenské haly na plzeňských Borských polích za 47 milionů korun. Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň se tak rozrůstá o nové prostory, které nabídnou začínajícím i zavedeným firmám kvalitní podmínky pro rozvoj jejich inovativního businessu.

Nyní prostory využívá firma Compteq, výrobce průmyslové elektroniky. Tato společnost zatím obsadila budovu z 80 procent. Za nejzajímavější považuje komoru, ve které se měří elektromagnetické vlnění. „Elektromagnetická zkušebna vizualizuje elektromagnetické vlnění tak, aby bylo možno zhodnotit, jestli ten výrobek, ať je to hardware nebo celý systém, splňuje zákonné požadavky,“ sdělil Martin Pilař, jednatel společnosti Compteq.io.

Nové  technologické centrum na Borských polích

V novém technologickém centru najdou podnikatelé také další moderní vybavení, například hardware compliance laboratoř, klimakomory pro teplotní a klimatické zkoušky nebo stroje pro prototypovou výrobu.

Některé prostory technologického centra, ale také zařízení společnosti Compteq si mohou pronajímat i další firmy. Vše zapadá do konceptu Plzeňského Inovačního Ekosystému. Tedy snahy města podporovat zájem o nové technologie od dětí až po vznikající nebo existující firmy.

Firmám, které vznikly ze studentských projektů, pomáhá inkubační program BIC Portu. Dalším stupněm je právě BIC. Projekt Technologického centra BIC byl nominován na Podnikatelský projekt roku 2022. Zda uspěje či nikoliv bude jasné v polovině listopadu.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio