Plzeň má nové vedení

16. listopad 2018 10:04

Plzeň má po komunálních volbách nové vedení. Na ustavujícím zasedání zastupitelé složili slib a zvolili Radu města Plzně. V jejím čele bude ve funkci primátora po čtyřech letech opět Martin Baxa z ODS. 

Do primátorského křesla se v Plzni po čtyřech letech vrátil Martin Baxa z ODS. Na ustavujícím zasedání ho včera vpodvečer zvolilo 34 z 46 přítomných zastupitelů. Stejně jako ostatní členy Rady města, kterou tvoří zástupci koaličních stran ODS, ANO, TOP 09 a ČSSD. V opozici jsou pak Piráti, KDU-ČSL, Pravá volba pro Plzeň a KSČM. „Věřím, že se podaří vyřešit aktuální problémy, které jsou spojeny s dopravou, nejen co se týká parkování, ale také co se týká průjezdu města. Je třeba zlepšit fungování policie, potřebujeme více strážníků v ulicích, chceme se zaměřit na veřejný prostor,“ řekl Baxa.

Prvním náměstkem primátora se stal Roman Zarzycký (ANO 2011). Ve své gesci bude mít správu a řízení majetkových účastí města Plzně v obchodních korporacích a také oblast sportu a cestovního ruchu. „Znamená to, že akcionář nebo zřizovatel bude mít přesnou kontrolu nad tím, co se v daných společnostech děje, nebude se dít nic bez vědomí akcionáře nebo valné hromady. Zároveň tato funkce bude zahrnovat ještě odvětví sportovních investic a turismus,“ uvedl.

Aschenbrenner s účastí ANO nesouhlasí

Jediným členem koalice, který nepodepsal koaliční dohodu, je Lumír Aschenbrenner z ODS, který dlouhodobě nesouhlasí s účastí ANO ve vedení města. „Mám stále jeden hlas, ať už jsem členem koaličního klubu, nebo ne, vždycky jsem hlasoval podle svého svědomí a doufám, že koalice bude mít tak rozumné návrhy, že i tak budu moci hlasovat pro ni,“ komentoval situaci.

Technickým náměstkem primátora je Pavel Šindelář (ODS), náměstkyní pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí byla zvolena Eliška Bartáková (ANO 2011). Post náměstka primátora pro oblast dopravy a životního prostředí bude vykonávat Michal Vozobule (TOP 09). „Je potřeba dořešit městský okruh, parkování a z odvětví životního prostředí projekty, mezi které patří například zadržování srážkové vody,“ myslí si Vozobule.

Vedení města Plzně tvoří vedle primátora a čtyř náměstků i čtyři radní

Oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem bude mít na starost David Šlouf (ODS). Radním pro oblast Smart Cities a podporu podnikání se stal Vlastimil Gola (ANO 2011). Oblast školství bude mít ve své gesci Lucie Kantorová (ANO 2011). Radním pro oblast bezpečnosti je pro nové volební období končící primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Kromě nového vedení města Plzně byli na ustavujícím jednání zvoleni také předsedové tří výborů Zastupitelstva města Plzně. Předsedou Kontrolního výboru Zastupitelstva města Plzně se stal Pavel Janouškovec (KDU-ČSL), funkci předsedkyně Výboru pro zadávání veřejných zakázek Zastupitelstva města Plzně bude vykonávat Helena Matoušová (ODS) a předsedou Finančního výboru Zastupitelstva města Plzně byl zvolen Jindřich Blažek (ANO 2011).

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio