Plzeň má problémy se zajištěním akce Evropské hlavní město kultury 2015

27. květen 2014

Za půl roku se Plzeň stane evropským hlavním městem kultury 2015. Velká část celoročního programu se má odehrát v nově budovaném areálu Kulturní fabrika Světovar. Teď ale plzeňský magistrát stavbu zastavil. Objevily se technické problémy, které rekonstrukci bývalého pivovaru zdraží o desítky milionů korun.

Za čtrnáct dní plzeňské zastupitelstvo rozhodne, co bude se Světovarem dál. Programový ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Sulženko věří, že město na vybudování kulturního areálu nerezignuje.

„Já věřím, že tomu tak nebude, protože se stavbou kulturní fabriky je spojena i stavba plzeňského archivu, pro kterou město nemá žádnou jinou alternativu,“ říká Sulženko a pokračuje:

„Plzeň navíc byla oceněna odbornou komisí, která kontroluje přípravu, a byla doporučena na získání Ceny Meliny Mercoury, která reflektuje kvalitu příprav. Tohle by byl určitě argument, který by tomu nepomohl.“

Akce naplánované do Světovaru by však podle něj bylo v případě nutnost možné změnit nebo přemístit do jiných prostor.

„Plzeň je industriální město a bývalých industriálních areálů, které jsou vhodné pro pořádání kulturních akcí, je hodně,“ ujišťuje Sulženko.

„My samozřejmě máme náhradní varianty pro rok 2015, nicméně Světovar není věc jen pro rok 2015, ale projekt pro takzvanou udržitelnost, která by měla i po Evropském hlavním městu kultury do budoucna zůstat nejen pro Plzeň, ale širokou veřejnost i odjinud,“ dodává.

Zástupci Evropské komise Plzeň pochválili

Zástupci Evropské komise před časem kritizovali v Plzni přípravy akce kvůli malé finanční podpoře. Podle Sulženka je na tom nyní Plzeň evropské město kultury s penězi dobře.

„Zástupci Evropské komise tuto kritiku pronesli před více než rokem. Teď naopak jsme byli pochváleni za přípravy. Přibližně před měsícem jsme byli na takzvaném monitorovacím mítinku s panelem expertů, kteří přípravy kontrolují,“ popisuje Sulženko a uzavírá:

„Kontrolní panel poslal oficiální dopis v tom smyslu, že Plzeň může být úspěšným evropským městem kultury. Financování je v tuto chvíli řádově na 20 milionech eur na celých pět let příprav.“

Na přípravách se z poloviny podílí město Plzeň, ze čtvrtiny ministerstvo kultury, řádově z deseti procent Plzeňský kraj. Další finance jsou získávány z privátního sektoru.

autor: Marie Reslová
Spustit audio